chiliplanter

Chilismakstesten

Styrken på chili måles med noe som kalles Scoville-testen. De mildeste chiliene har fra 100 scovillegrader, mens de sterkeste kan ha over en million. Den sterkeste chiliene som fås kjøpt i Norge er habanero, som kan ha over en halv million scovillegrader.

Paprika tilhører samme familie som chili, men inneholder ikke capsaicin, som er stoffet som gjør chili sterk. Chilien kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men dyrkes i dag i Asia, Afrika og deler av Europa. Chili varierer veldig i styrke, og to chilier fra samme dyrkekasse kan være helt forskjellige!

Ved hjelp av en food processor skal vi kjøre chili, tomat og paprika til puré. Chili i seg selv er sterk og smaker i utgangspunktet ikke så godt. Hva skjer med smaken når vi tilsetter noe søtt, noe surt og noe salt?

  • Skyll chili, paprika og tomat (1 av hver).
  • Paprikaen renses fri for hinner og frø.
  • Del dem i mindre biter, ha dem i food processoren og kjør til puré.

Vi tilfører flere ingredienser og smaker på nytt for hver ting vi tilsetter, i denne rekkefølgen:

  • 1 fedd hvitløk. Smaker det annerledes?
  • 1 ss honning. Gjorde det søte noe med smaken?
  • 1 ss presset sitron. Hadde det syrlige noe å si?
  • 1 ts salt. Hva gjorde saltet?
  • 1 ss olivenolje. Har oljen noen betydning for smaken?

Fasit: Hvitløken utligner, det søte mildner og det salte og sure fremhever chilismaken.

P.S. Chilisausen du ender opp med til slutt kan brukes til kjøtt, fugl, fisk og som dressing.

Skrevet av

Andreas Viestad

Andreas Viestad

Andreas Viestad er en norsk forfatter, journalist og matskribent, kjent for sin ukentlige matspalte i Dagbladets lørdagsbilag Magasinet og som spaltist avisa Washington Post. Han er også faglig ansvarlig på Geitmyra matkultursenter for barn som drifter urbandyrking.no

En kommentar om “Chilismakstesten”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *