Dyrk din egen hvitløk

Mange tror hvitløk må settes på høsten, men om du er tidlig ute om våren går det også fint. Plant i en stor potte, i en bøtte eller i et bed. Sett noen fedd 10 cm dypt med 15 cm mellomrom mens det fremdeles er kaldt om natta, helst før utgangen av april.

Hvitløk elsker sol og lett, næringsrik jord. I juli når gresset til hvitløken gulner kan du høste egendyrket hvitløk. Kanskje du vil lage en løkflette?

Den hjertesunne løken

Løkvekster har et høyt innhold av stoffer som er bra for hjerte- og karsystemet. De reduserer gjentetting av blodårene og senker blodtrykket og kolesterolet. Løk er også gunstig for mage- og tarmsystemet. Karbohydrater i løk lagres ikke i form av stivelse slik som hos poteter, men i form av fruktan som først spaltes i tykktarmen, og dermed ikke gir økning i blodsukkeret.

Visste du at det går an å dyrke hvitløk av gammel hvitløk? Det som ser ut som en liten hårtust på undersiden av hvitløken er inntørkede planterøtter. Når den lille rundingen som røttene sitter på, kommer i kontakt med fuktighet begynner hvitløken å lage nye røtter. Denne delen av løken er faktisk i stand til å lage en helt ny hvitløk dersom den får nok lys, næring, varme og vann.

Se også

Løk er en nybegynnergrønnsak

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *