Bottedyrking

Dyrk i en bøtte

Du trenger ikke større plass enn en bøtte for å dyrke salat, minigulrøtter og reddiker. Om du ikke har en passende jordflekk kan du like gjerne lage noen kjøkkenhagebøtter. Bøtter og krukker tørker fortere ut enn et bed, så du må sjekke om de har nok vann hver dag på solskinnsdager. I helga kan du sette dem i skyggen om det er meldt mye sol.

Utstyr

Bøtter eller potter på minst 10 liter, gjerne større
Drill
Jord
Frø
Tung stein
Plankebiter som kan brukes som skilt
Ev. litt sand
Vannkanner eller slange og vanningspistol
Bæreposer, to til hver bøtte

Forberedelser

 • For at gulrøttene, salaten og reddikene skal rekke å få litt størrelse må bøttene først stå inne fram til frøene spirer. De bør stå i et romtemperert rom med dagslys.
 • Tenk på hvor bøttene kan stå ute. Plassen må være solfylt, et sted som ikke blir glemt, helst nærme en vannkran.
 • Finn ut hva du vil så, og hvor mange bøtter du skal lage. I en kvart 10-liters vaskebøtte er det plass til 15 minigulrøtter, eventuelt 8 små gulrøtter og 3 reddiker, eller 2 små salater og 2 minigulrøtter. Så dobbelt så mange frø som du ønsker, for alle frøene kommer ikke til å spire.
Slik lager du en bøtte for dyrking
Tegning av dyrkebøtta.
Slik lager du en bøtte for dyrking
Bøttedyrking passer for alle som ikke har en egen jordflekk.

Del 1 – bøttedyrking inne

 • Lag skilt eller skriv på plantepinner.
 • Drill hull i bunnen av bøtta. Vanlige vaskebøtter er laget av litt sprø plast og sprekker ganske lett, men det gjør ikke så mye når du bare skal bore i bunnen.
 • Legg en tung stein i bunnen av bøtta.
 • Fyll på med jord. Ta gjerne en neve sand fra ei sandkasse og bland inn i de øverste 3 cm. Noen ganger er kjøpejord sterkt gjødsla, og noen frø er sensitive for det. Da hjelper det å blande inn litt sand.
 • Klapp på jorda så den blir flat på toppen.
 • Lag en ca. 1 cm dyp fure med fingeren og legg i ett og ett frø.
 • Sett bøttene i et varmt rom eller et rom med romtemperatur. Sett dem i en bærepose slik at gulvet ikke blir vått om du vanner for mye.
 • Vann godt. Jorda skal bli gjennomfuktig, men ikke klissvåt. Du kan sjekke om du har vannet riktig på to måter: a) Ta opp litt jord etter at du har vannet. Om du kan klemme en dråpe vann ut av jorda, er den for våt. b) Stikk en finger i jorda. Om den bare er våt i et lag på toppen må du vanne mer.
 • Pass godt på at jorda er fuktig i begynnelsen. Når frøene først har blitt fuktige må de ikke tørke. Og før spirene har fått ordentlige røtter er de ganske sårbare. Om du legger en bærepose over bøtta, holder jorda seg fuktig ganske lenge. Legg den løst oppå bøttene slik at det ikke blir tett og klamt under plasten.

Del 2 – bøttedyrking ute

 • Når de første frøene spirer må du ta bort plastposene med en gang slik at spirene får lys. Reddiker spirer på 5-7 dager, salat 5–10 dager og gulrot 8–15 dager.
 • Når gulrotfrøene spirer er det på tide å sette bøttene ut. Sett dem på den solfylte plassen du har bestemt deg for.
 • Vann når jorda er tørr. Sjekk om du vanner passelig mye ved å stikke en finger i jorda. Noen vanner for lite slik at det bare blir vått øverst. Andre vanner så mye at jorda blir søkkvåt.
 • Å tynne er å ta bort noen av de små plantene der de står for trangt. Ta bort gulrotplanter som står tettere enn en lillefinger er tykk. Om du ikke gjør dette blir det ikke noe særlig å høste senere. Ta bort en av reddikene og en av salatene hvis begge frøene dere sådde på samme plass spirer. Alle småplantene er spiselige. Hva smaker gulrotspiren?
 • Rett før sommerferien bør det være en liten mengde babygrønnsaker å høste.

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

En kommentar om “Dyrk i en bøtte”

 1. Hei! Jeg dyrker også i bøtter og er blitt glad i denne måten å dyrke på. På jakt etter den beste prisen på bøtter, jeg har brukt murebøtter, så jeg tilfeldigvis denne advarselen – «Av svart plast. Gradering på innsiden. Må ikke brukes til å dyrke spiselige planter.» Er det egentlig et problem at planter vokser i beholdere av plastik?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *