Dyrk ny mat av grønnsaksrester

Dyrk mat av grønnsaksrestene

Har du tenkt på at når du spiser en rå gulrot så spiser du den levende? Restene av grønnsakene kan leve videre og gi ny mat! Spar på avskårne topper av rotgrønnsaker og dyrk fram spiselig gulrotgress, kålrotblader og/eller rødbeteblader. Også hvitløksfedd som har begynt å spire kan brukes, og den nederste delen av salaten og løken har potensiale for å bli ny mat. Plant stilkbiten fra salaten, feddet fra hvitløken og/eller en løkskalk i litt jord. Da slår de røtter og lager ny salat og løkgress.

Rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker er grønnsaker vi spiser røttene til. Når vi spiser rødbeter, gulrøtter, sellerirot eller kålrot, spiser vi planterøtter. Planterøttene vokser under jorda og er grønnsakenes organer for å ta til seg vann og næring. Hos rotgrønnsakene er røttene store fordi planten også lagrer energi (stivelse og sukker) i røttene. Rotgrønnsaker er toårige – de kan altså bli to år gamle. Hele den første sesongen lagrer grønnsakene energi i røttene sine. Når høsten kommer blir røttene som regel spist, men om de får stå en sesong til vil de bruke energien på å fortsette å vokse og blomstre.

Salat

Når salaten er spist sitter du ofte igjen med en tjukk og kompakt stilkbit som er ganske bitter. I denne biten har salaten lagret energi i form av karbohydrater. Om du stikker stilkbiten i litt jord, lager den nye røtter og blader. Man får ikke mye energi av å spise salat. Salat inneholder litt karbohydrater i form av kostfibre, som sitter i nervene og i stilken som vi som regel ikke spiser.

Løk og hvitløk

Løk og hvitløk er toårige planter. På samme måte som rotgrønnsakene lagrer de energi i plantedeler som ligger under jorda. De tykke lagene i løken er fulle av karbohydrater som løken bruker som drivstoff for å komme fort i gang med å vokse på våren og til å blomstre senere på året. Når vi spiser løken er det vi som utnytter energien i løken i stedet for at løken selv bruker den.

Alle hvitløksfedd har potensialet til å bli nye hvitløker. Når det kommer en grønn spiss ut av et hvitløksfedd har det begynt å spire! Om du setter det i en potte med jord vokser det opp hvitløksgress som er spiselig og har en mild hvitløkssmak.

Det som ser ut som en liten hårtust på undersiden av løken er inntørkede planterøtter. Når den lille rundingen som røttene sitter på kommer i kontakt med fuktighet begynner løken å lage nye røtter. Denne delen av løken er faktisk i stand til å lage en helt ny løk om den får nok lys, næring, varme og vann.

Hvitløksspiring
Hvitløksspiring.

Fremgangsmåte:

Spar på restene av grønnsakene når du har laget mat. Legg til side toppene av rødbet, gulrot, kålrot eller persillerot, den nederste delen av løken og salaten, eller hvitløksfedd som har begynt å spire.

Topper av rotgrønnsaker:

Du trenger vann, en tallerken og toppene av gulrøtter, kålrøtter, rødbeter og/eller persillerot.

  • Sett toppene på en tallerken og hell på så mye vann at toppene kommer halvveis under vann. La tallerkenen stå i vinduskarmen.
  • Fyll på vann ved behov.

Spira hvitløksfedd, løkskalker og salatstilker:

Du trenger: Jord, små potter eller beholdere som kan brukes som potter (pappkopper, yoghurtbegre, melkekartonger). Hvitløksfedd som har begynt å spire, den nederste delen av løken og/eller en salatstilk eller flere.

  • Ha jord i blomsterpottene eller beholderne du dyrker i.
  • Sett hvitløksfeddet i jorda slik at den spisse enden med spiren kommer akkurat over jorda. Løkskalken legges oppå jorda med røttene ned. Trykk på skalken så den får god kontakt med jorda under.
  • Vann jorda så den er jevnt fuktig. Pass på så den hverken blir knusktørr eller søkkvåt.

Etter 3 til 6 uker har toppene laget blader, det har kommet blader på salaten og gress på løk og hvitløken som man kan klippe av og spise. Klipp av bladene og smak. Bruk dem som pynt på brødskiva eller som noe grønt på tallerkenen.

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

3 kommentarer om “Dyrk mat av grønnsaksrestene”

  1. Hei! Jeg satt rødløk for en stund siden, og de spirer som bare rakkern. Jeg synes denne grønne spiren smaker minst like godt som løken, og ønsker gjerne å bruke den mens jeg venter. Kommer løken til å dø om jeg klipper av deler av spirene mens den vokser?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *