Høst dine egne poteter

Slik dyrker du poteter

Hvis du bare skal dyrke én ting sammen med barn, så er det poteter.

Først innendørs

 • Kjøp settepoteter, helst litt før du vil sette dem. På Østlandet er det fint å sette poteter en gang mellom 1. mai og St. Hans.
 • Legg potetene i vinduskarmen. Da lager potetene groer – de små skuddene som stikker ut av potetene.
 • Når groene er like lange som på bildet er det perfekt å sette potetene i jorda. Om groene blir for lange knekker de lett. Du kan også sette potetene rett i jorda uten å vente på groer, men potetplanta kommer kjappere i gang om den får lov å tjuvstarte inne.
Settepoteter
Settepoteter har groer. Disse er klar til å settes i jorda.

Setting av poteter

 • Om du har et bed med mye sol graver du ned poteter der. Hvis ikke kan du kjøpe jord og dyrke i potter, bøtter eller sekker (minst 10 liter). Det er mange muligheter. Noen dyrker også poteter i bildekk som er lagt oppå hverandre.
 • Grav en renne som er 7-10 cm dyp, og sett potetene med en avstand på 20-30 cm mellom hver potet ned i renna.
 • Lukk renna.
 • Gi gjerne potetene gjødsel, for eksempel kugjødselkompost fra et hagesenter, eller legg gressklipp eller kaffegrut oppå jorda rundt potetplantene.

Vanning

 • Følg med på hvor tørt det er i jorda. Det gjør ikke noe om overflaten tørker. Stikk en finger i jorda. Om det kjennes tørt mer enn 3-4 centimeter ned, er det på tide å vanne. Det er bedre å vanne mye og sjelden, enn litt og ofte. En skikkelig vanning varer opp til en uke i stekende sol om det er mye leire i jord, kortere om det er mye sand i jorda.

Hypping

 • Når potetplantene er ca. 10 cm høye er det på tide å hyppe. Å hyppe er å dra jord opp rundt plantene sånn at den blir stående i en liten haug med jord. Noen av bladene til potetplanta blir da begravet. Det gjør ikke noe. Fordelen med å hyppe er at potetplanta kan lage flere poteter, og potetene som ligger øverst under jorda blir ikke så lett grønne.

Høsting

 • I slutten av juli kan du grave forsiktig rundt en potetplante for å sjekke hvor store potetene har blitt, og bestemme om dere vil ha tidligpoteter. Du kan spise selv de minste potetene, men det er verdt å vente på at de skal bli litt større.
 • Om dere venter helt til september, har potetene fått god tid til å vokse. Grav dem opp og lag god mat av dem, for eksempel purre- og potetsuppe.

Alternativer til å dyrke i bed

Om du dyrker potetene i sekker bretter du opp kanten og fyller på med mer jord ettersom plantene vokser istedenfor å hyppe.

Noen dyrker poteter i dekk. Da setter man poteten i det første dekket. Når planta er stor nok legger man på et dekk til og fyller på med jord.

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

29 kommentarer om “Slik dyrker du poteter”

 1. Bildekk inneholder giftige stoffer og bør ikke benyttes til dyrking av mat. Plastbøtter er en dårlig ide av samme grunn.

  1. Plastbøtter inneholder ikke noe giftig. Garantert ikke hvis man velger hvite eller blå bøtter. Importerte røde og gule kan ha tungmetallet cadmium i fargestoffet men det er forbudt å omsette i Norge. I det store og det hele er både bildekk og bøtter trygge for potetdyrking…

 2. Hei å takk for fin artikkel.
  Et lite spørsmål.
  Jeg har veldig lyst å sette poteter i år å har egen kjøkkenhage. Spørsmål er.
  Vil potetene spre seg? Fikk høre at poteter er vanskelig å få fjernet etter høstingen for om noen ikke blir tatt opp så kan de spre seg til resten av hagen. Har lest å lest nå og finner ikke noe om dette.

  1. Potetene fryser i jorda om vinteren og sprer seg ikke rundt omkring. Det går fint an å dyrke poteter i halm også. Dessuten er poteter en god jorforbedrer, så det et bare bra. Det går også an å plante poteter sammen med blomster, men da skal man passe på at det ikke har stått planter i den som er giftige. Som for eksempel tulipaner. Velg sandholdig god jord, ikke mager torv. Ser det foreslås å dyrke mat i gamle bildekk. De kan være fulle av miljøgifter. Det enkleste er det beste. Har man ikke plass til potetåker, så bruk pallekarmer. Potetblomstene er dekorative. Graset skal IKKE fjernes. Potetene er modne for høsting i august/ september. Bruk settepoteter fra egen leverandør, ikke bytt med andre. Dette for å unngå spredning av sykdom. Sykdommer på poteter kan spre seg til frukttrær. Dette finnes det mye litteratur på. En fin gammel sort sildepotet er Blå Kongo. Den er som navnet sier blå og blir lilla ved koking. Den kan du lage potetmos eller salater av og er lekker på bordet. Den er rik på flavanoider. Dette er et viktig antioksidant, og det samme som gir blåfarge til blåbær.

 3. Må man kjøpe «sette» poteter, eller kan bare bruke vanlige poteter som man har hjemme som er blitt sånn «tutter» på?

  1. Jeg gjorde det en gang med dårlig resultat. Kjøpte settepoteter i år, og har mye til overs. Du kan få hvis du henter i løpet av et par dager, dvs senest lørdag. Bor v Frognerparken på Elsero.

 4. Takk for gode tips. Jeg skal legge settepotetene i vinduskarmen på hytta. Vi blir borte et par uker. Kan jeg risikere at groene er blitt for lange da?

 5. Hei. Takk for god artikkel.
  Jeg kjøpte settepoteter i fjor, og noen av de ble utsatt for sol og ble grønn noen steder. De har vi ikke spist, men kan jeg bruke de som settepoteter i år?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *