Slik lykkes du med dyrkingen

 1. 
Vurder forholdene du skal dyrke under og tilpass deg disse.
 2. Finn ut hva du vil dyrke.
 3. Finn ut hvilke potter du trenger.
 4. 
Finn god jord og kompost.
 5. Få tak i frø og/eller planter.
 6. Legg opp til riktig drenering.
 7. Vann ved behov.
 8. La hagen utvikle seg sammen med interessen og kunnskapen din.

Hvor skal vi dyrke, og hvor stor plass har vi?

Før du starter med dyrking er det flere spørsmål du bør stille deg. Hvor mye tid har du til dyrkingen? Hvor mye plass har du? Hva liker du å spise? Når vil du høste?

Det finnes mange ulike måter å dyrke på i byen. Har 
du en hage eller en nabo som vil låne bort litt jord, kan du dyrke direkte i jorden. Om du ikke har en hage, kan du i stedet bruke balkongen, terrassen, bakgården eller taket. Å dyrke innendørs er også en mulighet, spesielt om du bor i høyere etasjer med vinduer. I vinduskarmen kan du bygge to eller tre hyller på innsiden, slik at du får plass til flere planter. Utenfor vinduet er det ofte mulig å henge opp kasser til planter.

Hvilke vekster trenger mest sol?

Før du setter i gang med dyrkingen, bør du lage en skisse over hagen/dyrkingsområdet. Merk av hvor det er sol og skygge til ulike årstider.

Vekster som trenger minst 3-4 timer sol per dag:
Salat, ruccola, pak choi, mangold
, mynte, persille
, koriander, gressløk
 og solbær.

Vekster som trenger minst 5-6 timer sol per dag:
Erter/bønner, rotfrukter
, poteter
 og reddik.

Vekster som trenger over 6 timer sol hver dag:
Tomater, squash/gresskar, chili/paprika
 og jordbær.

Salat, spinat og reddik har kort veksttid. Derfor er det lurt å dyrke disse sammen med andre planter som vokser saktere og ikke trenger hele plassen fra starten av.

Noen gode nybegynnervekster

Sukkererter, bønner, salat, mangold, mizuna, reddik, squash, urter, rødbeter, gulrot, paprika, potet og løk. Husk at potet og løk er best å dyrke fra settepotet og setteløk, ikke fra frø.

Det er lettest å dyrke på steder med masse sol, men om du ikke har det kan du finne ut hvor mye sol du har og velge planter som passer.

Se også

Kjøp frøene som gjør at du lykkes
Om å kjøpe jord

Dyrking i potte

Potter kan være alt mulig, for eksempel gamle matbeholdere, oljedunker, hermetikkbokser og melkekartonger. Om du benytter potter av tre, er det bra å kle innsiden med plastikk eller linfrøolje. Du kan selvsagt kjøpe potter også, men det er fint å resirkulere det man har.

Pottens oppgave er å holde jorden på plass og drenere. Drenering betyr at vannet får mulighet til å renne bort. For røttene til plantene er dette viktig for at de skal få luft. Er det dårlig drenering, vil plantene ikke få puste, røttene vil råtne og planten dø.

For å få en god drenering, lager du mange hull i bunnen av potten. Bruk for eksempel en stor spiker, en spiss saks eller en drill. Om du ikke har mulighet til å lage hull i bunnen av potten, kan du legge et godt lag med stein, potteskjær eller leca i bunnen.

Ulike planter trenger ulike potter

Dess større potte, dess større plante. Små potter tørker raskt ut, og trenger jevnlig vanning. Store potter veier mye, spesielt når de er vannet. Derfor er det viktig å plassere dem nærme vannkilden og på en hylle/balkong som tåler det.

Salat og urter
15 cm dyp potte (plastholdere til druer eller tomat, hermetikkbokser, rømmebeger, isbokser)

Tomat, gulrot og bønner
30 cm dyp, 40 cm bred (store plastbøtter, hermetikkbokser, balkongkasser)

Rotfrukter, squash og bærbusker
40 cm dyp, 50 cm bred (store plastbøtter, hermetikkbokser, søppelbøtter, selvbygde trekasser)

Se også

Har du liten plass? Da kan du dyrke i en bøtte

Forkultivering

Noen planter krever lengre vekstsesong enn hva våren og sommeren her oppe i nord kan tilby. Vi kan forlenge sesongen ved å så plantene inne for at de skal rekke å bli klare innen frosten på høsten. Dette kalles forkultivering.

Purre, selleri, kålvekster, paprika, tomat og urter er eksempler på planter som trenger forkultivering. Å så egne planter er ikke vanskelig, men det krever at du passer på planten. Planten trenger både en viss temperatur, vann og stell.

Hvordan skal du så? En vanlig nybegynnerfeil er å så for dypt, for tett eller med for lav eller høy temperatur. En god regel er å dekke med jord ca. tre ganger størrelsen på frøet.

 • Fyll såjord i potter. Pass på at det er et jevnt lag med jord.
 • Vann jorden før såing.
 • Så frø etter avstand anvist på frøposen eller med ca. 1 cm mellomrom.
 • Dekk frøene med jord ca. tre ganger frøets størrelse. Sikt gjerne jorden over.
 • Dekk pottene med plast om du sår inne.

Guide til forkultivering

Agurk
Avstand: ca. 50 cm
Vann: Mye
Temperatur: 22 c
Forkultivering: 4-5 uker
Såing: April i potten

Basilikum
Avstand: ca. 25 cm
Vann: Litt
Temperatur: 20 c
Forkultivering: 6 uker
Såing: April i potten

Gulrot
Avstand: ca. 3 cm
Vann: Ikke tørke ut
Temperatur: 15 c
Forkultivering: –
Såing: Mai

Reddik
Avstand: ca. 3 cm
Vann: Litt
Temperatur: 15 c
Forkultivering: –
Såing: April/mai

Ruccola
Avstand: ca. 10 cm
Vann: Litt
Temperatur: 5 c
Forkultivering: –
Såing: Så i omganger

Sukkererter
Avstand: ca. 10 cm
Vann: Litt
Temperatur: 10 c
Forkultivering: –
Såing: Mai

Squash
Avstand: ca. 100 cm
Vann: Mye
Temperatur: 20 c
Forkultivering: 4-5 uker
Såing: April

Poteter
Avstand: ca 40 cm
Vann: Litt
Temperatur: 15 c
Forkultivering: Lysgroing
Såing: Mai

Tomater
Avstand: ca 50 cm
Vann: Litt
Temperatur: 20 c
Forkultivering: 8 uker
Såing: Mars/april

Prikling

Prikling betyr å flytte små planter over i en større potte for å få bedre plass å vokse på. Når frøplantene har fått ett til to par varige blader, kan de prikles om. De aller første bladene kalles frøblader og ser vanligvis annerledes ut enn de varige bladene. Har du sådd med veldig god avstand, kan du vente lenger med å prikle. Plantene vil da være mer hardføre når du prikler dem om.

 • Vann plantene i god tid før du prikler dem.
 • Grav opp en og en plante med for eksempel en gaffel. Få med så mye røtter som mulig.
 • Ta forsiktig opp de små frøplantene ved å holde i bladet, og plant dem om i en egen potte med ny jord.
 • Pass på å sette plantene like høyt i jorda som før plantene ble flytta (det fins noen unntak).
 • Vær forsiktig når du planter om. Hold ikke i stengelen, men løft planten ut av jorda med bladet og unngå skade på rotsystemet.
 • Trykk godt til rundt planten slik at den setter seg. Det er viktig at roten fester seg godt i jorden.
 • Vann alltid etter prikling.
 • Skjerm plantene for direkte sol i ett døgn etter priklingen.
Prikling, steg 1
Før prikling.
Prikling, steg 2
Hold ikke i stengelen, men løft planten ut av jorda med bladet og unngå skade på rotsystemet.
Prikling, steg 3
Det er viktig å bare ha én plante i hver potte.

Herding

Kanskje du har kjøpt grønnsaksplanter og blomster på ett hagesenter, eller kanskje det er på tide å pante ut småplantene som står i vinduskarmen?

Utplanting er stressende for plantene. Før plantene kan plantes ut, må de derfor herdes. Å herde planten betyr at den gradvis venner seg til klimaet ute, både det sterke sollyset og temperaturen.

Når man kjøper planter har de som regel stått inne hele livet sitt og er ikke vant til det sterke lyset ute. De kan rett og slett bli solbrente. La plantene stå et sted i skyggen en uke før planting, eller dekk dem med fiberduk (hvit og gjennomskinnelig duk) etter at du har plantet dem. Dette er spesielt viktig om det er mye sol i tida etter planting.

 • Ca. 2 uker innen utplanting setter du plantene ut.
 • Unngå direkte sollys.
 • Noen planter trenger oppbinding, som for eksempel agurk, bønner, erter og tomat. Bind stenglene fast til sterke pinner eller bambuskjepper for å hindre at de brekker i sterk vind og regn, og for at de skal holde på frukter som kommer.

Utplanting

Som urban hagebruker må du følge nøye med på værvarselet.

 • Tidligst etter siste frostnatt kan du plante ut det du har sådd. Begynn gjerne med de kuldetålige plantene som kål, erter, setteløk og gulrot.
 • Vent med bønner, tomat, squash, agurk og rødbeter til jorden er varm.

Se også

Planter kan bli solbrente – tips til utplanting

Tips til utplanting

Kanskje du har kjøpt grønnsaksplanter og blomster på et hagesenter, eller kanskje det er på tide å pante ut småplantene som står i vinduskarmen. Utplanting er stressende for plantene. Her er gode råd:

 • Først må plantene herdes. Å herde planten betyr at den gradvis venner seg til klimaet ute, både det sterke sollyset og temperaturen. Les mer om herding.
 • Plantene må ikke være tørre når de plantes. Det er en fordel om de er skikkelig våte fordi plantene ofte mister litt røtter når du planter dem. Planter med knusktørr jord bør stå i en bøtte med vann en stund for å bli gjennomvåte.
 • Ha rett avstand mellom plantene. Undersøk hvilken avstand de trenger. Om du setter dem for tett blir de lett syke eller små. Planteavstand er anbefalt avstand fra midt i en plante til midt i en annen. Målene er omtrentlige.
 • Sett plantene passe langt ned i jorda. Sett plantene like dypt i bedet som står i potta. Plantene skal verken stå nede i en dump eller på en liten haug. Unntaket er tomatplanter, chili og noen andre som plantes lenger ned.
 • Klem til jorda rundt planta når den har kommet ned i bakken. Du trenger ikke klemme hardt, men med et fast trykk slik at røttene til planta får god kontakt med jorda den er plantet i.
 • Vann skikkelig. Når plantene nettopp har blitt planta har de ikke så stort rotsystem og er sårbare for tørke. Gi dem og bedet godt med vann (30 l per kvadratmeter) etter at dere har planta. Sørg også for at jorda er fuktig de to første ukene.
 • Det er bedre å vanne mye og sjelden, enn litt og ofte. For å se hvor mye vann som trengs kan du sette noen kopper på bakken der du vanner. Når koppene er fulle har du vannet nok. Du kan regne med at det er nok for opp til en uke i stekende sol dersom det er mye leire i jorda, kortere om det er mye sand i jorda.
 • Det kan være fint med skilt. Det er fort gjort å glemme hva som er hva.