Melkekartong med erter. Foto: Mette Randem.

Dyrking i potte

Potter kan være alt mulig, for eksempel gamle matbeholdere, oljedunker, hermetikkbokser og melkekartonger. Om du benytter potter av tre, er det bra å kle innsiden med plastikk eller linfrøolje. Du kan selvsagt kjøpe potter også, men det er fint å resirkulere det man har.

Pottens oppgave er å holde jorden på plass og drenere. Drenering betyr at vannet får mulighet til å renne bort. For røttene til plantene er dette viktig for at de skal få luft. Er det dårlig drenering, vil plantene ikke få puste, røttene vil råtne og planten dø.

For å få en god drenering, lager du mange hull i bunnen av potten. Bruk for eksempel en stor spiker, en spiss saks eller en drill. Om du ikke har mulighet til å lage hull i bunnen av potten, kan du legge et godt lag med stein, potteskjær eller leca i bunnen.

Ulike planter trenger ulike potter

Dess større potte, dess større plante. Små potter tørker raskt ut, og trenger jevnlig vanning. Store potter veier mye, spesielt når de er vannet. Derfor er det viktig å plassere dem nærme vannkilden og på en hylle/balkong som tåler det.

Salat og urter
15 cm dyp potte (plastholdere til druer eller tomat, hermetikkbokser, rømmebeger, isbokser)

Tomat, gulrot og bønner
30 cm dyp, 40 cm bred (store plastbøtter, hermetikkbokser, balkongkasser)

Rotfrukter, squash og bærbusker
40 cm dyp, 50 cm bred (store plastbøtter, hermetikkbokser, søppelbøtter, selvbygde trekasser)

Se også

Har du liten plass? Da kan du dyrke i en bøtte

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *