Forkultivering inne

Forkultivering

Noen planter krever lengre vekstsesong enn hva våren og sommeren her oppe i nord kan tilby. Vi kan forlenge sesongen ved å så plantene inne for at de skal rekke å bli klare innen frosten på høsten. Dette kalles forkultivering.

Purre, selleri, kålvekster, paprika, tomat og urter er eksempler på planter som trenger forkultivering. Å så egne planter er ikke vanskelig, men det krever at du passer på planten. Planten trenger både en viss temperatur, vann og stell.

Hvordan skal du så? En vanlig nybegynnerfeil er å så for dypt, for tett eller med for lav eller høy temperatur. En god regel er å dekke med jord ca. tre ganger størrelsen på frøet.

  • Fyll såjord i potter. Pass på at det er et jevnt lag med jord.
  • Vann jorden før såing.
  • Så frø etter avstand anvist på frøposen eller med ca. 1 cm mellomrom.
  • Dekk frøene med jord ca. tre ganger frøets størrelse. Sikt gjerne jorden over.
  • Dekk pottene med plast om du sår inne.

Guide til forkultivering

Agurk
Avstand: ca. 50 cm
Vann: Mye
Temperatur: 22 c
Forkultivering: 4-5 uker
Såing: April i potten

Basilikum
Avstand: ca. 25 cm
Vann: Litt
Temperatur: 20 c
Forkultivering: 6 uker
Såing: April i potten

Gulrot
Avstand: ca. 3 cm
Vann: Ikke tørke ut
Temperatur: 15 c
Forkultivering: –
Såing: Mai

Reddik
Avstand: ca. 3 cm
Vann: Litt
Temperatur: 15 c
Forkultivering: –
Såing: April/mai

Ruccola
Avstand: ca. 10 cm
Vann: Litt
Temperatur: 5 c
Forkultivering: –
Såing: Så i omganger

Sukkererter
Avstand: ca. 10 cm
Vann: Litt
Temperatur: 10 c
Forkultivering: –
Såing: Mai

Squash
Avstand: ca. 100 cm
Vann: Mye
Temperatur: 20 c
Forkultivering: 4-5 uker
Såing: April

Poteter
Avstand: ca 40 cm
Vann: Litt
Temperatur: 15 c
Forkultivering: Lysgroing
Såing: Mai

Tomater
Avstand: ca 50 cm
Vann: Litt
Temperatur: 20 c
Forkultivering: 8 uker
Såing: Mars/april

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

En kommentar om “Forkultivering”

  1. Thank youu fоr another wonderful post. Ꭲhe
    pⅼace else could anyone get that kind of information in such an iɗeal mannesr of writing?
    I’ve a presеntation next week, aand I’m at the look for such іnfο.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *