Forkultivering inne

Forkultivering

Noen planter krever lengre vekstsesong enn hva våren og sommeren her oppe i nord kan tilby. Vi kan forlenge sesongen ved å så plantene inne for at de skal rekke å bli klare innen frosten på høsten. Dette kalles forkultivering.

Purre, selleri, kålvekster, paprika, tomat og urter er eksempler på planter som trenger forkultivering. Å så egne planter er ikke vanskelig, men det krever at du passer på planten. Planten trenger både en viss temperatur, vann og stell.

Hvordan skal du så? En vanlig nybegynnerfeil er å så for dypt, for tett eller med for lav eller høy temperatur. En god regel er å dekke med jord ca. tre ganger størrelsen på frøet.

  • Fyll såjord i potter. Pass på at det er et jevnt lag med jord.
  • Vann jorden før såing.
  • Så frø etter avstand anvist på frøposen eller med ca. 1 cm mellomrom.
  • Dekk frøene med jord ca. tre ganger frøets størrelse. Sikt gjerne jorden over.
  • Dekk pottene med plast om du sår inne.

Guide til forkultivering

Agurk
Avstand: ca. 50 cm
Vann: Mye
Temperatur: 22 c
Forkultivering: 4-5 uker
Såing: April i potten

Basilikum
Avstand: ca. 25 cm
Vann: Litt
Temperatur: 20 c
Forkultivering: 6 uker
Såing: April i potten

Gulrot
Avstand: ca. 3 cm
Vann: Ikke tørke ut
Temperatur: 15 c
Forkultivering: –
Såing: Mai

Reddik
Avstand: ca. 3 cm
Vann: Litt
Temperatur: 15 c
Forkultivering: –
Såing: April/mai

Ruccola
Avstand: ca. 10 cm
Vann: Litt
Temperatur: 5 c
Forkultivering: –
Såing: Så i omganger

Sukkererter
Avstand: ca. 10 cm
Vann: Litt
Temperatur: 10 c
Forkultivering: –
Såing: Mai

Squash
Avstand: ca. 100 cm
Vann: Mye
Temperatur: 20 c
Forkultivering: 4-5 uker
Såing: April

Poteter
Avstand: ca 40 cm
Vann: Litt
Temperatur: 15 c
Forkultivering: Lysgroing
Såing: Mai

Tomater
Avstand: ca 50 cm
Vann: Litt
Temperatur: 20 c
Forkultivering: 8 uker
Såing: Mars/april

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *