Ferdige ertespirer

Grønne ertespirer på 10-14 dager

Ertespirer er lettdyrket mat du ikke trenger å vente lenge på. Ertespirer kan også dyrkes når som helst på året. Når det er vinter og ingenting gror utendørs, er det det sesong for små, sprø spirer. Grønne ertespirer smaker som milde sukkererter. Du trenger gule eller grønne tørkede erter. Her er en beskrivelse av hvordan du går frem.

Utstyr

 • Tørre gule eller grønne erter. Eventuelt solsikkefrø med skall, gjerne de man mater fugler med.
 • Jord
 • Pappkopper eller andre beholdere. Beholderne må ha hull i bunnen sånn at overskytende vann kan renne ut. Hullene lages lett med en kulepenn eller kniv. Pappkopper er også lette å skrive på.
 • Brett, tallerkener, baljer eller fat som pappkoppene (eller det man dyrker i) kan stå på. Om du bruker et fat med kanter er det bare å vanne på fatet. Det gjør det lett å vanne alle koppene samtidig.

Forberedelser

 • Ha jord i en kopp og undersøk hvor mye vann som skal til for at jorda blir gjennomfuktig. Stikk en finger ned i jorda for å kjenne etter om det er vått under overflaten. Ikke vann for mye. Jorda skal ikke være søkkvåt. Om du tar opp litt jord og kan klemme vann ut av den, er jorda for våt.
 • Legg noen erter i bløt over natta. Om du bruker pappkopper går det ca. 15 erter per kopp.

Steg 1: Vann og tørkede erter

Steg 2: Bløtlagte erter i jorda

Steg 3: Første ertespirer

Steg 4: Nesten utvokste ertespirer

Fremgangsmåte

 1. Fyll jord i en kopp eller beholder.
 2. Legg de bløtlagte ertene oppå jorda tett i tett, men ikke oppå hverandre.
 3. Vann ertene. Sett spirene et sted det er lett å følge med på hvordan de vokser.
 4. Hold jorda jevnt fuktig. Om spirene står i pappkopper på et fat kan du vanne på fatet.
 5. Så er det bare å vente litt, følge med og holde jorda jevnt fuktig. Temperaturen avgjør hvor fort spirene vokser, men etter 10-14 dager er de store og fine.
 6. Klipp av og spis! Om du fortsetter å vanne stumpene får du en avling til.

Spis spirene!

Spirer kan spises sammen med nesten alt! Disse som er dyrket på erter smaker som milde sukkererter og kan brukes i stedet for, eller som tillegg til, andre grønnsaker. De kan brukes som dryss på supper, som salat, på stekt pizza, i smoothier eller på omelett. Og selvsagt på brødskiva. Spirene kan gjerne stå fremme på bordet (i dyrkekaret/pappkoppen) som en snacks når du har lyst på noe friskt og godt!

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

En kommentar om “Grønne ertespirer på 10-14 dager”

 1. Hei! Dette var et supert tips – kjempegodt! Men hvor lenge kan jeg spise spirene? Mine er nå 25-30cm høye.
  Hilsen Marielle Pram.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *