Utplanting

Herding

Kanskje du har kjøpt grønnsaksplanter og blomster på ett hagesenter, eller kanskje det er på tide å pante ut småplantene som står i vinduskarmen?

Utplanting er stressende for plantene. Før plantene kan plantes ut, må de derfor herdes. Å herde planten betyr at den gradvis venner seg til klimaet ute, både det sterke sollyset og temperaturen.

Når man kjøper planter har de som regel stått inne hele livet sitt og er ikke vant til det sterke lyset ute. De kan rett og slett bli solbrente. La plantene stå et sted i skyggen en uke før planting, eller dekk dem med fiberduk (hvit og gjennomskinnelig duk) etter at du har plantet dem. Dette er spesielt viktig om det er mye sol i tida etter planting.

  • Ca. 2 uker innen utplanting setter du plantene ut.
  • Unngå direkte sollys.
  • Noen planter trenger oppbinding, som for eksempel agurk, bønner, erter og tomat. Bind stenglene fast til sterke pinner eller bambuskjepper for å hindre at de brekker i sterk vind og regn, og for at de skal holde på frukter som kommer.

Utplanting

Som urban hagebruker må du følge nøye med på værvarselet.

  • Tidligst etter siste frostnatt kan du plante ut det du har sådd. Begynn gjerne med de kuldetålige plantene som kål, erter, setteløk og gulrot.
  • Vent med bønner, tomat, squash, agurk og rødbeter til jorden er varm.

Se også

Planter kan bli solbrente – tips til utplanting

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *