Slik dyrker du chili og tomat

Chili og paprika er relativt lett å dyrke, mens tomater er middels vanskelig å dyrke. Paprika er som en mild chili – eller chili som en sterk paprika. Tomater liker mye av det samme som chili slik at fremgangsmåten under fungerer for begge. Om du dyrker chili arrangerer barna gjerne chilispisekonkurranser, så det kan være lurt å dyrke sorter som ikke er brennsterke.

Du får best resultat dersom du bruker såjord som har stått og luftet seg (stått i en åpnet sekk) i ca. en uke før du sår.

 • Så frøene ca. 0,5-1 cm dypt. Så ca. 20 % flere enn du vil ha planter.
 • Vann jorden med en dusjeflaske. Den skal være gjennomfuktig, men ikke dyvåt.
 • Dekk med klar plast. Lag små hull i plasten.
 • Sett varmt, gjerne på badegulvet til du ser de første tegnene til liv. Det tar ca. 6-14 dager. Pass på at frøene ikke tørker.
 •  Sett så lyst som mulig med en gang de første frøene har spirt. Les om lys her.
 • Plantene må prikles (flyttes i egne potter) når de begynner å få sitt andre par med blader (etter 2-3 uker)

Slik prikler du tomat- og chiliplanter

 • Grav opp en og en plante med f.eks. en gaffel. Få med så mye røtter som mulig.
 • Plant chiliene og tomatplantene i hver sine potter med jord helt opp til de nederste bladene. Det er viktig å bare ha en plante i hver potte.
 • Vann alltid etter prikling, og skjerm plantene for sterk sol i et døgn
Ulike sorter chili
Ulike sorter chili. Habanero er sterkest.

Store potter gir større suksess
Tomatplanter må ha minst 10 liter jord å vokse i for å trives, unntaket er om du dyrker små sorter som tiny tim som klarer seg med 5 liter. Chili klarer seg med 5 liter, men trives og blir flotte i enda større potter.

Liker varme
Chili og tomater er glade i varme. Ikke sett chili- og tomatplanter på balkongen før det er minst 8 grader om natta. De vil ha det lunt og godt. Chili er enda mer varmekjær enn tomater, og om du ikke kan by på en varm og lun plass bør plantene stå inne.

Tomatplanter rett i en sekk
Har du ingen store potter? Plant tomatplantene dine rett i en jordsekk. Husk å lage dreneringshull på undersiden av sekken slik at overflødig vann kan renne ut. Det er bare å stikke 10-15 hull med en saks eller kniv. I en sekk på 50 l går det tre planter.

SONY DSC

Dyrk tomater og paprika i selvvanningsbøtter 
Du kan også plante i en selvvanningsbøtte. Det er enkelt å lage og gjør det mye lettere å lykkes. Plantene klarer seg alene i lange perioder. Se her for å lese om hvordan du lager en selvvanningsbøtte.

 

Dyrk din egen hvitløk

Mange tror hvitløk må settes på høsten, men om du er tidlig ute om våren går det også fint. Plant i en stor potte, i en bøtte eller i et bed. Sett noen fedd 10 cm dypt med 15 cm mellomrom mens det fremdeles er kaldt om natta, helst før utgangen av april.

Hvitløk elsker sol og lett, næringsrik jord. I juli når gresset til hvitløken gulner kan du høste egendyrket hvitløk. Kanskje du vil lage en løkflette?

Den hjertesunne løken

Løkvekster har et høyt innhold av stoffer som er bra for hjerte- og karsystemet. De reduserer gjentetting av blodårene og senker blodtrykket og kolesterolet. Løk er også gunstig for mage- og tarmsystemet. Karbohydrater i løk lagres ikke i form av stivelse slik som hos poteter, men i form av fruktan som først spaltes i tykktarmen, og dermed ikke gir økning i blodsukkeret.

Visste du at det går an å dyrke hvitløk av gammel hvitløk? Det som ser ut som en liten hårtust på undersiden av hvitløken er inntørkede planterøtter. Når den lille rundingen som røttene sitter på, kommer i kontakt med fuktighet begynner hvitløken å lage nye røtter. Denne delen av løken er faktisk i stand til å lage en helt ny hvitløk dersom den får nok lys, næring, varme og vann.

Se også

Løk er en nybegynnergrønnsak

Løk er en nybegynnergrønnsak

Løk er enkelt å dyrke. Det passer for deg som er nybegynner.

 • Kjøp setteløk på et hagesenter. Setteløker er bittesmå løker som vokser seg store i løpet av en sommer. Gul løk heter ofte kepaløk.
 • Sett løkene med den spisse enden opp sånn at tuppen akkurat stikker over jorda. Trykk løkene godt ned i underlaget.
 • Tenk at hver liten setteløk må ha plass til å bli en stor løk. 8-10 cm mellom hver løk er god nok avstand. Om du dyrker i rader bør det være 25-30 cm mellom radene.
 • Løkene kan spises gjennom hele sesongen, så det er bare å høste dem når du syns de har vokst nok.

Setteløkene kan faktisk også spises om du ikke planter alle.

Høst gulrøtter før ferien!

Om du sår gulrøtter i mars-april rekker du å høste små gulrøtter før du drar på sommerferie. Så gulrøttene innendørs i melkekartonger for å komme i gang ekstra tidlig med dyrkingen. Gulrotfrø blir fort gamle så det kan være lurt å kjøpe nye, hvert fall annenhvert år.

 • Så ca. ti frø i hver kartong, dekk med klar plast, stikk hull i plasten, og sett dem på et varmt sted til du så vidt ser den første spiren.
 • Når det første frøet har spirt skal gulrøttene stå lyst og kjølig. Hvis mulig er ca. 15° ideelt. Kanskje de kan stå på soverommet eller verandaen? Om du ikke har et kjølig sted er det lurt å gi spirene litt ekstra lys.
 • Når plantene har blitt noen centimeter store, fjerner du noen sånn at det er fem-seks gulrotplanter igjen i kartongen.
 • I midten av mai skjærer du av bunnen på kartongen og planter den i en stor krukke eller et bed. Vann godt, kryss fingrene for varmt vær, og høst fine små gulrøtter frø du drar på sommerferie.
Gulrot i melkekartong
Gulrøtter i melkekartong.

Dyrk grønnkål

Grønt, godt og supersunt. Grønnkål er dessuten en grønnsak med utrolig lang sesong. Knekk av de nederste bladene på sensommeren og høsten. I løpet av vinteren kan du spise resten, for grønnkål tåler frost og blir bare søtere i smaken av kulda. På våren skyter den nye skudd og byr på de aller mildeste mykeste grønnkålbladene du kan spise.

Fremgangsmåte

Det enkleste er å kjøpe små grønnkålplanter på et hagesenter med godt utvalg av grønnsaksplanter, men om du ikke vil gjøre det kan du så selv i slutten av april eller i begynnelsen av mai.

 • Så i slutten av april eller begynnelsen av mai. Frøene skal ligge en liten cm ned i jorda.
 • Sett pottene varmt frem til den første spiren kommer opp.
 • Flytt pottene til den lyseste og svaleste vinduskarmen du har (ikke under 14° grader).
 • Når de små plantene har fått fire blader er det på tide å flytte dem i hver sin potte. Dette kalles prikling.
 • Kan plantes ut når det ikke lenger er fare for nattefrost, sånn cirka etter 17. mai i Oslo.

Se også

Slik prikler du
Oppskrift på stuet grønnkål

Hva med å lage pizza med grønnkålpesto?

 

Små barn, store frø – så sukkererter!

Jo mindre barn, jo større frø. Små frø er litt vanskelige å holde styr på, så for de minste barna er erter, bønner, løk og poteter perfekt. Her kan du lese om hvordan du lykkes med sukkererter.

 • Så frøene fra slutten av april (eller når jorda er over 5° varm) til midten av juli.
 • Se på frøpakka hvor høye erteplantene blir. De kan bli alt fra 40 cm til godt over 2 meter
 • Legg frøene i vann over natta.
 • Så med 4-5 cm mellomrom. Om ikke alle kommer opp kan du så nye planter i hullene. Om du vil ha flere rader er 30 cm passelig avstand mellom radene.
 • Gi ertene noe å klatre på. De liker horisontale snorer og hønsenetting.
 • Høst sukkerertene før de blir for store.
 • Fra du sår til du kan høste tar det ca. 50-70 dager.

Hvis du vil dyrke sukkererter på balkongen kan du dyrke en grønn vegg.

Sukkererter på balkongen
Sukkererter på balkongen.