Slik dyrker du chili og tomat

Chili og paprika er relativt lett å dyrke, mens tomater er middels vanskelig å dyrke. Paprika er som en mild chili – eller chili som en sterk paprika. Tomater liker mye av det samme som chili slik at fremgangsmåten under fungerer for begge. Om du dyrker chili arrangerer barna gjerne chilispisekonkurranser, så det kan være lurt å dyrke sorter som ikke er brennsterke.

Du får best resultat dersom du bruker såjord som har stått og luftet seg (stått i en åpnet sekk) i ca. en uke før du sår.

  • Så frøene ca. 0,5-1 cm dypt. Så ca. 20 % flere enn du vil ha planter.
  • Vann jorden med en dusjeflaske. Den skal være gjennomfuktig, men ikke dyvåt.
  • Dekk med klar plast. Lag små hull i plasten.
  • Sett varmt, gjerne på badegulvet til du ser de første tegnene til liv. Det tar ca. 6-14 dager. Pass på at frøene ikke tørker.
  •  Sett så lyst som mulig med en gang de første frøene har spirt. Les om lys her.
  • Plantene må prikles (flyttes i egne potter) når de begynner å få sitt andre par med blader (etter 2-3 uker)

Slik prikler du tomat- og chiliplanter

  • Grav opp en og en plante med f.eks. en gaffel. Få med så mye røtter som mulig.
  • Plant chiliene og tomatplantene i hver sine potter med jord helt opp til de nederste bladene. Det er viktig å bare ha en plante i hver potte.
  • Vann alltid etter prikling, og skjerm plantene for sterk sol i et døgn
Ulike sorter chili
Ulike sorter chili. Habanero er sterkest.

Store potter gir større suksess
Tomatplanter må ha minst 10 liter jord å vokse i for å trives, unntaket er om du dyrker små sorter som tiny tim som klarer seg med 5 liter. Chili klarer seg med 5 liter, men trives og blir flotte i enda større potter.

Liker varme
Chili og tomater er glade i varme. Ikke sett chili- og tomatplanter på balkongen før det er minst 8 grader om natta. De vil ha det lunt og godt. Chili er enda mer varmekjær enn tomater, og om du ikke kan by på en varm og lun plass bør plantene stå inne.

Tomatplanter rett i en sekk
Har du ingen store potter? Plant tomatplantene dine rett i en jordsekk. Husk å lage dreneringshull på undersiden av sekken slik at overflødig vann kan renne ut. Det er bare å stikke 10-15 hull med en saks eller kniv. I en sekk på 50 l går det tre planter.

SONY DSC

Dyrk tomater og paprika i selvvanningsbøtter 
Du kan også plante i en selvvanningsbøtte. Det er enkelt å lage og gjør det mye lettere å lykkes. Plantene klarer seg alene i lange perioder. Se her for å lese om hvordan du lager en selvvanningsbøtte.