Dyrk din egen hvitløk

Mange tror hvitløk må settes på høsten, men om du er tidlig ute om våren går det også fint. Plant i en stor potte, i en bøtte eller i et bed. Sett noen fedd 10 cm dypt med 15 cm mellomrom mens det fremdeles er kaldt om natta, helst før utgangen av april.

Hvitløk elsker sol og lett, næringsrik jord. I juli når gresset til hvitløken gulner kan du høste egendyrket hvitløk. Kanskje du vil lage en løkflette?

Den hjertesunne løken

Løkvekster har et høyt innhold av stoffer som er bra for hjerte- og karsystemet. De reduserer gjentetting av blodårene og senker blodtrykket og kolesterolet. Løk er også gunstig for mage- og tarmsystemet. Karbohydrater i løk lagres ikke i form av stivelse slik som hos poteter, men i form av fruktan som først spaltes i tykktarmen, og dermed ikke gir økning i blodsukkeret.

Visste du at det går an å dyrke hvitløk av gammel hvitløk? Det som ser ut som en liten hårtust på undersiden av hvitløken er inntørkede planterøtter. Når den lille rundingen som røttene sitter på, kommer i kontakt med fuktighet begynner hvitløken å lage nye røtter. Denne delen av løken er faktisk i stand til å lage en helt ny hvitløk dersom den får nok lys, næring, varme og vann.

Se også

Løk er en nybegynnergrønnsak

Løk er en nybegynnergrønnsak

Løk er enkelt å dyrke. Det passer for deg som er nybegynner.

  • Kjøp setteløk på et hagesenter. Setteløker er bittesmå løker som vokser seg store i løpet av en sommer. Gul løk heter ofte kepaløk.
  • Sett løkene med den spisse enden opp sånn at tuppen akkurat stikker over jorda. Trykk løkene godt ned i underlaget.
  • Tenk at hver liten setteløk må ha plass til å bli en stor løk. 8-10 cm mellom hver løk er god nok avstand. Om du dyrker i rader bør det være 25-30 cm mellom radene.
  • Løkene kan spises gjennom hele sesongen, så det er bare å høste dem når du syns de har vokst nok.

Setteløkene kan faktisk også spises om du ikke planter alle.