Spirer

Uansett årstid kan du dyrke frem små grønne vitaminbomber på kort tid. Spirer er frø som har begynt å vokse til små, grønne bladstilker, små babyplanter. De er stappfulle av vitaminer og smaker kjempegodt. Du kan sette frø, linser eller bønner til spiring i vinduskarmen. Det er enkelt å få til og supert på brødskiva eller i salater.

Ertespirer finner du i et eget innlegg.

Spiring av linser, bønner og frø

Kjøkkenskapet er fullt av spirepotensiale. Linser, bønner, frø, ris og nøtter kan spires, bare de er hele og ikke har vært varmebehandlet.

Utstyr:
Bolle
Sil

  1. Mål opp det du skal spire og legg det til bløt i en bolle i fire ganger så mye vann.
  2. Sett bollen i romtemperatur et mørkt sted, gjerne i et kjøkkenskap. Hvor lenge de skal ligge varierer etter hva du skal spire, men nedenfor finner du en oversikt for noen vanlige typer frø og belgfrukter.
  3. Ha spirene over i en sil slik at vannet kan renne av. Skyll godt. La spirene være i silen, og sett denne opp i bollen. Da blir det enkelt å skylle spirene 1-2 ganger om dagen og vannet renner av slik at de ikke blir liggende å råtne.
  4. Skyll hver morgen og kveld til spirene er klare til å spises!

Frø
Frø fra alfalfa er gode til spiring. Du bør lagre frøene tørt, mørkt og svalt.
 Rens bort frø som er skadet, misfarget eller som raskt flyter opp under skylling.
Mengde: 1 del frø og 4 deler vann
Bløtlegging: 6-8 timer
Spiretid: 3-4 dager

Linser
Alle linser kan spires så lenge de har skall.
Mengde: 1 del linser og 4 deler vann
Bløtlegging: 12-15 timer
Spiretid: 2-3 dager

Bønner
Mungbønner er den mest brukte bønnen til spiring.
Mengde: 1 del bønner og 4 deler vann
Bløtlegging: 12-15 timer
Spiretid: 3-4 dager

Generelle tips og råd

  • Velg gjerne økologiske frø, linser og bønner som ikke er sprøytet.
  • Bløtlegg i 4 ganger så mye vann, de sveller kraftig.
  • Skyll godt morgen og kveld.
  • Hell av alt vannet, ellers vil spirene råtne.
  • Fuktighet er viktig under hele spireperioden, så pass på at de ikke blir for tørre.
  • Spirer er skjøre og må behandles forsiktig så de ikke brekker.
  • Spirer utvikles bra i romtemperatur og skal stå mørkt, inne i et skap er fint. Spirebeholderen skal ikke være for tett.
  • Spis spirene med skallet på, det inneholder mye fiber.
  • Ferdige spirer kan oppbevares i kjøleskap i én til to uker.

Lag et urtebed

Å lage et urtebed er en fin aktivitet som ungene kan være med på. Det går også fint å dyrke urter i verandakasser eller bøtter og potter på balkongen. Et urtebed er en samling levende smaksopplevelser, og i urtebedet er det lett å forstå hva som er spiselig – fordi alt som er over bakken, kan smakes på. Mange av urtene kommer igjen år etter år, og du behøver ikke så nye planter hvert år.

Plassering av urtebedet

Om du allerede har et blomsterbed og kan tenke deg å bytte ut blomstene, er dette en selvfølgelig plassering for et urtebed. Bedet bør ligge et sted med mye sol.

Gressløk og løpstikke klarer seg med litt mindre sol enn de andre, men generelt er det viktig å velge en solfylt plass. Om du har flere aktuelle plasser å velge mellom er det fint å legge urtebedet nærme kjøkkenet, så har du kort vei til «kjøkkenhagen» din.

Bed med kanter

Du kan også lage et bed med kanter. Det letteste er å lage trerammer eller skaffe pallekarmer som man fyller med jord. Når man dyrker med barn er det en stor fordel at det er lett å se hvor bedet begynner og hvor, og tydelige kanter gjør det lettere. Dette er ikke like viktig om bedet ikke er der som barna leker, men det er utrolig fint om urtesmaking kan falle naturlig inn i leken i blant.

Slik dyrker du basilikum inne

Her er en beskrivelse av hvordan du kan dyrke basilikum innendørs. Om du dyrker basilikum i en selvvanningspotte er det lettere å følge med på om planta får nok vann. Om du dyrker din egen basilikumplante kan du både vise frem hva du har gjort, og smake på det du har fått til.

Utstyr

  • Potte, selvvanningspotte, pappkopp eller annen beholder med hull i bunnen.
  • Fat til å sette under pottene/koppene.
  • Om du bruker pappkopper: kulepenn eller strikkepinne til å stikke hull bunnen av i koppen.
  • Blomsterjord.
  • Basilikumfrø.
  • Vann.
  • Dusjeflaske eller en flaske med tynn stråle, f.eks. drikkeflaske/ketchupflaske.
  • Gammelt håndkle om man ikke bruker selvvanningspotter.
  • Plastfolie.
  • Fra september til april: ekstra lys.

Jord

Kjøp blomsterjord på et hagesenter eller i en blomsterbutikk. På våren får man ofte kjøpt jord i matbutikken. Helst bør du kjøpe jorda to uker før man vil så. Kjøp jord og åpne opp sekken så den får luftet seg.

På våren får man kjøpt basilikumfrø på hagesenterne, en del blomsterbutikker og i noen dagligvarebutikker. Sent på høsten og på vinteren må man kjøpe frø på internett, for eksempel hos Solhatt.no, Impecta.se, Runabergsfroer.se og Gourmetgarage.dk.

Basilikumspirer

Ekstra lys

Når man dyrker inne i tiden mellom september og april trenger plantene mer lys enn lyset som kommer fra vinduer og vanlige lamper. På en måte kan man si at planter spiser lys. Når de får sol på bladene setter de i gang med fotosyntese, og kan dermed lage sukker. Sukkeret blir energi og byggesteiner de bruker for å vokse.

Dagslyset som kommer inn gjennom vinduet på vinteren og lyset i taklampa er for svakt for å dyrke levedyktige planter, men det er ikke så vanskelig å legge til en ekstra lyskilde slik at plantene får nok lys.

  • Velg en lampe som kan stå/henge ca. 30 cm over plantene
  • Kjøp en spesialpære eller et lysstoffrør med vekstlys. Om man søker på «vekstlys, pære» på nettet kommer man til nettbutikker som selger dette. De billigste variantene ligger på 100-200 kr og fungerer utmerket. Alternativt kan du kjøpe vanlige sparepærer eller lysstoffrør, gjerne med dagslysspekter eller kaldt lys. Det er ikke like bra, men det fungerer. Med sånt lys blir plantene litt lange og ranglete, men fullt spiselige.

Forberedelser

  • Finn fram utstyret (se over).
  • Test hvor mye vann en kopp med jord trenger. Jorda skal bli gjennomfuktig, men ikke klissvåt. Ta opp litt jord etter at du har vannet. Om man kan klemme en dråpe vann ut av jorda, er den for våt. Om den bare er våt i et lag på toppen må man vanne mer.
  • Finn ut hvor plantene kan stå. Sett dem på et sted der dere kan følge med på dem, og der det er mye lys. Enten i form av sol i sommerhalvåret eller under en lampe med ekstra lys.

Slik dyrker du basilikum

  • Dyrker du i pappkrus: Lag hull i pappkoppene med en kulepenn, strikkepinne eller lignede. Om koppen står opp ned er det ganske lett.
  • Fyll koppen eller potta med jord. Klapp jorda forsiktig sammen. Jorda skal være flat på toppen.
  • Spre frøene utover. Ikke legg alle frøene i en klump. Basilikumfrø skal faktisk bare ligge på toppen og ikke dyttes ned i jorda.
  • Vann forsiktig, sånn at frøene ikke skylles rundt og legger seg i en klump. Bruk en dusjeflaske eller spruteflaske.
  • Frem til frøene har spirt og laget røtter ned i jorda, er frøene ekstra sårbare for tørking. Legg håndkle på et brett og sett koppene/pottene på håndkle. Om du vanner håndkleet sånn at det er skikkelig vått (uten å lage en vanndam) klarer koppene seg et par dager uten tilsyn.
  • Legg et lag plastfolie løst oppå koppene/pottene. Da tørker ikke frøene så fort. Ikke legg plastfolie tett rundt hver kopp, da blir det tett luft og lett mugg på jorda.
  • Det er ingen fasit på hvor stor basilikumen bør være før den spises. Det tar minst en måned før urtene kan spises.

Grønne ertespirer på 10-14 dager

Ertespirer er lettdyrket mat du ikke trenger å vente lenge på. Ertespirer kan også dyrkes når som helst på året. Når det er vinter og ingenting gror utendørs, er det det sesong for små, sprø spirer. Grønne ertespirer smaker som milde sukkererter. Du trenger gule eller grønne tørkede erter. Her er en beskrivelse av hvordan du går frem.

Utstyr

  • Tørre gule eller grønne erter. Eventuelt solsikkefrø med skall, gjerne de man mater fugler med.
  • Jord
  • Pappkopper eller andre beholdere. Beholderne må ha hull i bunnen sånn at overskytende vann kan renne ut. Hullene lages lett med en kulepenn eller kniv. Pappkopper er også lette å skrive på.
  • Brett, tallerkener, baljer eller fat som pappkoppene (eller det man dyrker i) kan stå på. Om du bruker et fat med kanter er det bare å vanne på fatet. Det gjør det lett å vanne alle koppene samtidig.

Forberedelser

  • Ha jord i en kopp og undersøk hvor mye vann som skal til for at jorda blir gjennomfuktig. Stikk en finger ned i jorda for å kjenne etter om det er vått under overflaten. Ikke vann for mye. Jorda skal ikke være søkkvåt. Om du tar opp litt jord og kan klemme vann ut av den, er jorda for våt.
  • Legg noen erter i bløt over natta. Om du bruker pappkopper går det ca. 15 erter per kopp.

Steg 1: Vann og tørkede erter

Steg 2: Bløtlagte erter i jorda

Steg 3: Første ertespirer

Steg 4: Nesten utvokste ertespirer

Fremgangsmåte

  1. Fyll jord i en kopp eller beholder.
  2. Legg de bløtlagte ertene oppå jorda tett i tett, men ikke oppå hverandre.
  3. Vann ertene. Sett spirene et sted det er lett å følge med på hvordan de vokser.
  4. Hold jorda jevnt fuktig. Om spirene står i pappkopper på et fat kan du vanne på fatet.
  5. Så er det bare å vente litt, følge med og holde jorda jevnt fuktig. Temperaturen avgjør hvor fort spirene vokser, men etter 10-14 dager er de store og fine.
  6. Klipp av og spis! Om du fortsetter å vanne stumpene får du en avling til.

Spis spirene!

Spirer kan spises sammen med nesten alt! Disse som er dyrket på erter smaker som milde sukkererter og kan brukes i stedet for, eller som tillegg til, andre grønnsaker. De kan brukes som dryss på supper, som salat, på stekt pizza, i smoothier eller på omelett. Og selvsagt på brødskiva. Spirene kan gjerne stå fremme på bordet (i dyrkekaret/pappkoppen) som en snacks når du har lyst på noe friskt og godt!

Slik dyrker du poteter

Hvis du bare skal dyrke én ting sammen med barn, så er det poteter.

Først innendørs

  • Kjøp settepoteter, helst litt før du vil sette dem. På Østlandet er det fint å sette poteter en gang mellom 1. mai og St. Hans.
  • Legg potetene i vinduskarmen. Da lager potetene groer – de små skuddene som stikker ut av potetene.
  • Når groene er like lange som på bildet er det perfekt å sette potetene i jorda. Om groene blir for lange knekker de lett. Du kan også sette potetene rett i jorda uten å vente på groer, men potetplanta kommer kjappere i gang om den får lov å tjuvstarte inne.
Settepoteter
Settepoteter har groer. Disse er klar til å settes i jorda.

Setting av poteter

  • Om du har et bed med mye sol graver du ned poteter der. Hvis ikke kan du kjøpe jord og dyrke i potter, bøtter eller sekker (minst 10 liter). Det er mange muligheter. Noen dyrker også poteter i bildekk som er lagt oppå hverandre.
  • Grav en renne som er 7-10 cm dyp, og sett potetene med en avstand på 20-30 cm mellom hver potet ned i renna.
  • Lukk renna.
  • Gi gjerne potetene gjødsel, for eksempel kugjødselkompost fra et hagesenter, eller legg gressklipp eller kaffegrut oppå jorda rundt potetplantene.

Vanning

  • Følg med på hvor tørt det er i jorda. Det gjør ikke noe om overflaten tørker. Stikk en finger i jorda. Om det kjennes tørt mer enn 3-4 centimeter ned, er det på tide å vanne. Det er bedre å vanne mye og sjelden, enn litt og ofte. En skikkelig vanning varer opp til en uke i stekende sol om det er mye leire i jord, kortere om det er mye sand i jorda.

Hypping

  • Når potetplantene er ca. 10 cm høye er det på tide å hyppe. Å hyppe er å dra jord opp rundt plantene sånn at den blir stående i en liten haug med jord. Noen av bladene til potetplanta blir da begravet. Det gjør ikke noe. Fordelen med å hyppe er at potetplanta kan lage flere poteter, og potetene som ligger øverst under jorda blir ikke så lett grønne.

Høsting

  • I slutten av juli kan du grave forsiktig rundt en potetplante for å sjekke hvor store potetene har blitt, og bestemme om dere vil ha tidligpoteter. Du kan spise selv de minste potetene, men det er verdt å vente på at de skal bli litt større.
  • Om dere venter helt til september, har potetene fått god tid til å vokse. Grav dem opp og lag god mat av dem, for eksempel purre- og potetsuppe.

Alternativer til å dyrke i bed

Om du dyrker potetene i sekker bretter du opp kanten og fyller på med mer jord ettersom plantene vokser istedenfor å hyppe.

Noen dyrker poteter i dekk. Da setter man poteten i det første dekket. Når planta er stor nok legger man på et dekk til og fyller på med jord.

Bærbusker

Alle hager, barnehager og skolegårder burde ha bærbusker. De produserer bær selv uten stell. Bær er sunt, og det er en berikende opplevelse å pelle sure rips eller smaksrike solbær av en busk en sensommerdag.

Valg av busker

Rips- og solbærbusker er noen tøffinger som kan dyrkes fra Vest-Agder i sør til Finnmark i nord. Fugler er veldig glade i rød rips, mens hvit rips og solbær som regel får stå i fred.

Stikkelsbær kan være en tålmodighetsprøve. Bærene er fryktelig sure før de er modne, men verdt å vente på. Stikkelsbærbuskene er ikke like hardføre som rips og solbær, men noen sorter klarer seg også bra på utsatte steder i Nord-Norge. Om du handler på ditt lokale hagesenter kan de hjelpe til å finne en busk som er tøff nok for den breddegraden man skal plante busken på.

Aronia, eller svartsurbær som den også heter, kan plantes på gunstige steder i Nord-Norge og ellers sørover i landet. Buskene produserer store mengder bær som særlig er fine å lage saft av. Fuglene liker også aronia.

Slik dyrker du bærbusker

  • Plant om høsten, august til oktober, om du ikke er glad i å vanne. Når buskene er nyplanta må de vannes skikkelig (30 l per kvadratmeter) en gang i uka om det er tørt. På høsten er det som regel ikke tørt og buskene trenger mindre vann.
  • Finn ut hvor du vil sette buskene. Bærbuskene vil ha mest mulig sol. Velg et sted som har ganske mange timer sol i løpet av en dag.
  • Mål opp sånn at det blir minst en meter mellom hver busk.
  • Sjekk om jorda til buskene er våt. Vann dersom den ikke er skikkelig våt.
  • Grav et hull der busken skal stå. Hullet må være stort nok til rotklumpen og litt kompost.
  • Ha en spade kompost eller to i hullet.
  • Ta av plastpotta og plasser busken i hullet. Toppen av rotklumpen skal komme på nivå med bakken rundt. Juster med å legge tilbake jord i hullet dersom busken havner for langt ned. Grav dypere hvis klumpen stikker opp av jorda.
  • Spa tilbake jord rundt rotklumpen til busken for å fylle hullet.
  • Tråkk forsiktig rundt busken sånn at det ikke blir luftlommer rundt røttene.
  • Vann skikkelig, 30 l per busk.

Stell

Dersom du steller buskene senere, vil buskene lage flere og større bær. Vann i så fall rikelig når det er fint vær og gjødsle med kompost på våren.

Se også

Oppskrift på sorbet med frukt eller bær