Om du sår gulrøtter i mars-april rekker du å høste små gulrøtter før du drar på sommerferie. Så gulrøttene innendørs i melkekartonger for å komme i gang ekstra tidlig med dyrkingen. Gulrotfrø blir fort gamle så det kan være lurt å kjøpe nye, hvert fall annenhvert år.
Så ca. ti frø i hver kartong, dekk med klar plast, stikk hull i plasten, og sett dem på et varmt sted til du så vidt ser den første spiren.
Når det første frøet har spirt skal gulrøttene stå lyst og kjølig. Hvis mulig er ca. 15° ideelt. Kanskje de kan stå på soverommet eller verandaen? Om du ikke har et kjølig sted er det lurt å gi spirene litt ekstra lys.
Når plantene har blitt noen centimeter store, fjerner du noen sånn at det er fem-seks gulrotplanter igjen i kartongen.
I midten av mai skjærer du av bunnen på kartongen og planter den i en stor krukke eller et bed. Vann godt, kryss fingrene for varmt vær, og høst fine små gulrøtter frø du drar på sommerferie.
Hvis du bare skal dyrke én ting sammen med barn, så er det poteter.
Først innendørs
Kjøp settepoteter, helst litt før du vil sette dem. På Østlandet er det fint å sette poteter en gang mellom 1. mai og St. Hans.
Legg potetene i vinduskarmen. Da lager potetene groer – de små skuddene som stikker ut av potetene.
Når groene er like lange som på bildet er det perfekt å sette potetene i jorda. Om groene blir for lange knekker de lett. Du kan også sette potetene rett i jorda uten å vente på groer, men potetplanta kommer kjappere i gang om den får lov å tjuvstarte inne.
Settepoteter har groer. Disse er klar til å settes i jorda.
Setting av poteter
Om du har et bed med mye sol graver du ned poteter der. Hvis ikke kan du kjøpe jord og dyrke i potter, bøtter eller sekker (minst 10 liter). Det er mange muligheter. Noen dyrker også poteter i bildekk som er lagt oppå hverandre.
Grav en renne som er 7-10 cm dyp, og sett potetene med en avstand på 20-30 cm mellom hver potet ned i renna.
Lukk renna.
Gi gjerne potetene gjødsel, for eksempel kugjødselkompost fra et hagesenter, eller legg gressklipp eller kaffegrut oppå jorda rundt potetplantene.
Vanning
Følg med på hvor tørt det er i jorda. Det gjør ikke noe om overflaten tørker. Stikk en finger i jorda. Om det kjennes tørt mer enn 3-4 centimeter ned, er det på tide å vanne. Det er bedre å vanne mye og sjelden, enn litt og ofte. En skikkelig vanning varer opp til en uke i stekende sol om det er mye leire i jord, kortere om det er mye sand i jorda.
Hypping
Når potetplantene er ca. 10 cm høye er det på tide å hyppe. Å hyppe er å dra jord opp rundt plantene sånn at den blir stående i en liten haug med jord. Noen av bladene til potetplanta blir da begravet. Det gjør ikke noe. Fordelen med å hyppe er at potetplanta kan lage flere poteter, og potetene som ligger øverst under jorda blir ikke så lett grønne.
Høsting
I slutten av juli kan du grave forsiktig rundt en potetplante for å sjekke hvor store potetene har blitt, og bestemme om dere vil ha tidligpoteter. Du kan spise selv de minste potetene, men det er verdt å vente på at de skal bli litt større.
Om dere venter helt til september, har potetene fått god tid til å vokse. Grav dem opp og lag god mat av dem, for eksempel purre- og potetsuppe.
Alternativer til å dyrke i bed
Om du dyrker potetene i sekker bretter du opp kanten og fyller på med mer jord ettersom plantene vokser istedenfor å hyppe.
Noen dyrker poteter i dekk. Da setter man poteten i det første dekket. Når planta er stor nok legger man på et dekk til og fyller på med jord.