Spirer

Uansett årstid kan du dyrke frem små grønne vitaminbomber på kort tid. Spirer er frø som har begynt å vokse til små, grønne bladstilker, små babyplanter. De er stappfulle av vitaminer og smaker kjempegodt. Du kan sette frø, linser eller bønner til spiring i vinduskarmen. Det er enkelt å få til og supert på brødskiva eller i salater.

Ertespirer finner du i et eget innlegg.

Spiring av linser, bønner og frø

Kjøkkenskapet er fullt av spirepotensiale. Linser, bønner, frø, ris og nøtter kan spires, bare de er hele og ikke har vært varmebehandlet.

Utstyr:
Bolle
Sil

  1. Mål opp det du skal spire og legg det til bløt i en bolle i fire ganger så mye vann.
  2. Sett bollen i romtemperatur et mørkt sted, gjerne i et kjøkkenskap. Hvor lenge de skal ligge varierer etter hva du skal spire, men nedenfor finner du en oversikt for noen vanlige typer frø og belgfrukter.
  3. Ha spirene over i en sil slik at vannet kan renne av. Skyll godt. La spirene være i silen, og sett denne opp i bollen. Da blir det enkelt å skylle spirene 1-2 ganger om dagen og vannet renner av slik at de ikke blir liggende å råtne.
  4. Skyll hver morgen og kveld til spirene er klare til å spises!

Frø
Frø fra alfalfa er gode til spiring. Du bør lagre frøene tørt, mørkt og svalt.
 Rens bort frø som er skadet, misfarget eller som raskt flyter opp under skylling.
Mengde: 1 del frø og 4 deler vann
Bløtlegging: 6-8 timer
Spiretid: 3-4 dager

Linser
Alle linser kan spires så lenge de har skall.
Mengde: 1 del linser og 4 deler vann
Bløtlegging: 12-15 timer
Spiretid: 2-3 dager

Bønner
Mungbønner er den mest brukte bønnen til spiring.
Mengde: 1 del bønner og 4 deler vann
Bløtlegging: 12-15 timer
Spiretid: 3-4 dager

Generelle tips og råd

  • Velg gjerne økologiske frø, linser og bønner som ikke er sprøytet.
  • Bløtlegg i 4 ganger så mye vann, de sveller kraftig.
  • Skyll godt morgen og kveld.
  • Hell av alt vannet, ellers vil spirene råtne.
  • Fuktighet er viktig under hele spireperioden, så pass på at de ikke blir for tørre.
  • Spirer er skjøre og må behandles forsiktig så de ikke brekker.
  • Spirer utvikles bra i romtemperatur og skal stå mørkt, inne i et skap er fint. Spirebeholderen skal ikke være for tett.
  • Spis spirene med skallet på, det inneholder mye fiber.
  • Ferdige spirer kan oppbevares i kjøleskap i én til to uker.

Grønne ertespirer på 10-14 dager

Ertespirer er lettdyrket mat du ikke trenger å vente lenge på. Ertespirer kan også dyrkes når som helst på året. Når det er vinter og ingenting gror utendørs, er det det sesong for små, sprø spirer. Grønne ertespirer smaker som milde sukkererter. Du trenger gule eller grønne tørkede erter. Her er en beskrivelse av hvordan du går frem.

Utstyr

  • Tørre gule eller grønne erter. Eventuelt solsikkefrø med skall, gjerne de man mater fugler med.
  • Jord
  • Pappkopper eller andre beholdere. Beholderne må ha hull i bunnen sånn at overskytende vann kan renne ut. Hullene lages lett med en kulepenn eller kniv. Pappkopper er også lette å skrive på.
  • Brett, tallerkener, baljer eller fat som pappkoppene (eller det man dyrker i) kan stå på. Om du bruker et fat med kanter er det bare å vanne på fatet. Det gjør det lett å vanne alle koppene samtidig.

Forberedelser

  • Ha jord i en kopp og undersøk hvor mye vann som skal til for at jorda blir gjennomfuktig. Stikk en finger ned i jorda for å kjenne etter om det er vått under overflaten. Ikke vann for mye. Jorda skal ikke være søkkvåt. Om du tar opp litt jord og kan klemme vann ut av den, er jorda for våt.
  • Legg noen erter i bløt over natta. Om du bruker pappkopper går det ca. 15 erter per kopp.

Steg 1: Vann og tørkede erter

Steg 2: Bløtlagte erter i jorda

Steg 3: Første ertespirer

Steg 4: Nesten utvokste ertespirer

Fremgangsmåte

  1. Fyll jord i en kopp eller beholder.
  2. Legg de bløtlagte ertene oppå jorda tett i tett, men ikke oppå hverandre.
  3. Vann ertene. Sett spirene et sted det er lett å følge med på hvordan de vokser.
  4. Hold jorda jevnt fuktig. Om spirene står i pappkopper på et fat kan du vanne på fatet.
  5. Så er det bare å vente litt, følge med og holde jorda jevnt fuktig. Temperaturen avgjør hvor fort spirene vokser, men etter 10-14 dager er de store og fine.
  6. Klipp av og spis! Om du fortsetter å vanne stumpene får du en avling til.

Spis spirene!

Spirer kan spises sammen med nesten alt! Disse som er dyrket på erter smaker som milde sukkererter og kan brukes i stedet for, eller som tillegg til, andre grønnsaker. De kan brukes som dryss på supper, som salat, på stekt pizza, i smoothier eller på omelett. Og selvsagt på brødskiva. Spirene kan gjerne stå fremme på bordet (i dyrkekaret/pappkoppen) som en snacks når du har lyst på noe friskt og godt!