Rynkerose, rosa rugosa

Lag iskrem fra hagen

Rose-iskrem

Her lager vi iskrem med rynkerose-blader, men når du lager hjemmelaget is kan du smakssette med akkurat hva du vil. Du kan også bruke hylleblomster, fioler eller syriner.

På samme måte som kongekrabbe er rynkerose en svartelistet art, så det er bare å spise den.

5 dl økologisk melk (hel- eller lettmelk)
2 ½ dl økologisk kremfløte
½ dl rosesirup (se nedenfor)
6 økologiske eggeplommer
200 g økologisk sukker

  1. Varm opp melk, fløte og sukker.
  2. Hell blandingen over eggeplommene mens du pisker godt, da tykner røra.
  3. Avkjøl røra.
  4. Vend inn smakstilsetningen rosesirup.
  5. Ha det over i en isboks og sett den i fryseren.
  6. Når isen er fryst kan du enten ta den ut en halv time før servering eller kjøre den i en kjøkkenmaskin til softis-konsistens.

Rose-sirup

1 l roseblader
1 l kokende vann
1 kg sukker
1 ts sitronsyre

  1. Hell vannet over rosebladene, og la det trekke i 1 time. Vannet trekker farge og smak ut av rosene.
  2. Sil av rosebladene, klem ut all væsken.
  3. Varm rosevannet opp igjen og tilsett sukker og sitronsyre.
  4. Rør godt og la det koke til sukkeret har smeltet.
  5. Skum av, og hell sirupen over på flaske.

Lag din egen fryser!

Vi kan fryse isrøre ved å legge røra i en pose med isbiter og salt. Saltet senker frysepunktet for vann under 0 grader. Det gjør at isbitene smelter fort, samtidig som saltlaken som er igjen vil være kald nok til å fryse isen.

1-2 kg isbiter
8 dl finmalt salt

  1. Hell røra over i en frysepose, klem ut mest mulig luft og knyt godt igjen.
  2. Hell isbiter og salt i en større pose og bland det godt.
  3. Putt posen med røra inn i posen med is og salt.
  4. Pass på at is- og saltblandingen dekker posen med røre og klem på den av og til.
  5. Etter ca. 30-40 minutter er isen klar til å spises.

Honningmarengs

Har du brukt eggeplommene til å lage iskrem, så spar på eggehvitene og lag noe godt av dem også.

2 eggehviter
1 ss honning

  1. Pisk blandingen til den er helt stiv.
  2. Bruk en teskje og lag topper med marengs på et stekebrett.
  3. Stek på 100 grader i én time. Skru av komfyren, men la marengsene bli stående inne i en time til med komfyrdøra på gløtt.

Skrevet av

Andreas Viestad

Andreas Viestad

Andreas Viestad er en norsk forfatter, journalist og matskribent, kjent for sin ukentlige matspalte i Dagbladets lørdagsbilag Magasinet og som spaltist avisa Washington Post. Han er også faglig ansvarlig på Geitmyra matkultursenter for barn som drifter urbandyrking.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *