Lage selvvanningsbøtte

Lag en selvvanningsbøtte

Har du reist bort en langhelg og kommet hjem igjen til halvdøde planter? På en varm solskinnsdag kan blomsterpotter fort tørke om de ikke får vann.

En selvvanningsbøtte har et lager med vann i bunnen av bøtta som forsyner jorda med vann slik at plantene klarer seg ganske lenge alene. Hvor lenge avhenger av hvor stort vannlageret er. Det må du prøve ut, men en uke i steiksol er ikke uvanlig. I tillegg er det gøy å lage selvvanningsbøttene og en passende utfordring for både barn og voksne å forstå hvordan den fungerer.

Utstyr

Drill
20-liters murerbøtte eller plastbøtte (som ikke er så sprø) på minst 10 liter
Jord
Lecakuler eller småstein
Håndkle eller et annet absorberende stoff
Frø eller planter etter ønske

Slik lager du en selvvanningsbøtte
Slik ser en selvvanningsbøtte ut.

Fremgangsmåte

  • Drill hull i sidene på bøtta, ca. 10 cm opp fra bunnen.
  • Legg i en tung stein. Steinen gjør bøtta litt mer stabil, men er ikke nødvendig.
  • Fyll lecakuler opp til der hullene er.
  • Legg håndkle og et stoff oppå lecakulene slik at de er helt dekt. Dytt håndkleet ned langs sidene slik at det når helt ned til bunnen av bøtta.
  • Fyll på med jord. Klapp på jorda slik at den blir plan.
  • Så eller plant det du vil i bøtta.
  • Vann til det kommer vann ut av de små hullene nederst på bøtta

Hvordan fungerer selvvanningsbøtta?

Når du vanner, fylles bunnen av bøtta med vann. Når vannet når opp til hullene begynner det å piple ut og vannivået slutter å stige. Håndkleet suger opp vann fra bunnen og opp til jorda slik at den holdes fuktig. For å sjekke hvor mye vann som er i lageret, kan du tippe bøtta på siden. Om det ikke kommer vann ut av hullene er det ganske lite vann igjen i bunnen og lurt å vanne. Bøtta blir også lettere når det er lite vann.

Eksperimentér med barna!

Om du lager flere like bøtter kan det være morsomt å se hva som skjer om de får forskjellig behandling. Sett en bøtte i sola og en i skyggen. Lag en bøtte med vanlig jord, en med sand og en med ekstra mye gjødsel. Ta gjerne bilder av bøttene underveis, og sammenlign hva som skjer. Liker plantene best sol eller skygge? Blir de størst i sand, jord eller med masse gjødsel? Hvor ser de friskest ut?

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *