Urter plukkes. Foto Erik Røed.

Lag et urtebed

Å lage et urtebed er en fin aktivitet som ungene kan være med på. Det går også fint å dyrke urter i verandakasser eller bøtter og potter på balkongen. Et urtebed er en samling levende smaksopplevelser, og i urtebedet er det lett å forstå hva som er spiselig – fordi alt som er over bakken, kan smakes på. Mange av urtene kommer igjen år etter år, og du behøver ikke så nye planter hvert år.

Plassering av urtebedet

Om du allerede har et blomsterbed og kan tenke deg å bytte ut blomstene, er dette en selvfølgelig plassering for et urtebed. Bedet bør ligge et sted med mye sol.

Gressløk og løpstikke klarer seg med litt mindre sol enn de andre, men generelt er det viktig å velge en solfylt plass. Om du har flere aktuelle plasser å velge mellom er det fint å legge urtebedet nærme kjøkkenet, så har du kort vei til «kjøkkenhagen» din.

Bed med kanter

Du kan også lage et bed med kanter. Det letteste er å lage trerammer eller skaffe pallekarmer som man fyller med jord. Når man dyrker med barn er det en stor fordel at det er lett å se hvor bedet begynner og hvor, og tydelige kanter gjør det lettere. Dette er ikke like viktig om bedet ikke er der som barna leker, men det er utrolig fint om urtesmaking kan falle naturlig inn i leken i blant.

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

2 kommentarer om “Lag et urtebed”

  1. Hei. Mye nyttig å lære her, men jeg savner litt beskrivelse av urter som er fint å dyrke ute. Hvilke som er flerårige, hvilke som er fine å tørke og hvordan gjør man det. Selv har jeg to urtekasser. I den ene har oreganoen tatt overhånd og den blomstrer for fullt nå. Lurer på om jeg bør fjerne blomstene ved tørking, evt. før blomstring. Ellers har jeg dill som er i full blomst nå, lite dill og mye blomst. Kan den brukes til noe? Jeg har timian i blomst, kan den brukes etter at blomstring har begynt? Har også erfart at mynte ikke egner seg for små bed, den tar fullstendig over. Den er derimot fin i krukker. Burde jeg plante oregano i potter også? Jeg har mange spørsmål og synes det er flott at noen lager en slags ABC for oss som ikke kan så mye. Og jeg håper du/dere fortsetter å legge inn flere opplysninger til oss som trenger det! Takk for fint initiativ!

    1. Hei Siren. Hyggelig å høre! Når du tørker urter får du aller best kvalitet om du tørker dem før de blomstrer. Biene elsker oreganoblomster så vi pleier å la noen blomstre, men ellers er det lurt å ta bort blomstene. Det samme gjelder timian, men begge kan brukes etter blomstring. Det som skjer er at plantene bli skarpene i smaken og lager midre blader. Blomstene kan også spises. Krondill (dill som blomstrer) er fint f. eks når man sylter agurker. Dillblomstene er veldig dekorative og obligatorisk tilbehør når du spiser kreps i Sverige. Vi håper også vi får ressurser til å utvide siden etterhvert. Takk for gode spørsmål!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *