Tabbouleh

Våren 2016 arrangerte Geitmyra en serie med familiekurs for barn og voksne fra Torshov transittmottak. Hamest fra Syria var med på kurset som medlærer og lagde blant annet tabbouleh, en av de mest kjente salatene fra Midtøsten.

Mange tror at tabbouleh er en bulgursalat, men som Hamest viste på kurset, er dette først og fremst en persillesalat som kun inneholder littegrann bulgur. Salaten er enkel og rask å lage. Bruk gode, søte tomater og rikelig med persille. Når du lager tabbouleh er det viktig å skjære grønnsakene i terninger. Bulgur er en slags hvete, og i denne salaten skal den ikke kokes. Bulgurkornene vil trekke til seg safta fra olivenoljen og sitronen og svelle.

En stor bunt persille
5-6 store tomater
1 liten løk (gul løk, ikke rødløk)
1 liten bunt frisk mynte
1 ts tørket mynte
3 ss olivenolje
1/2 sitron
2 ss bulgur
salt

1. Vask persillen og grovhakk. Du bruker det meste av kvasten.
2. Vask tomatene og skjær i terninger.
3. Rensk løken, og skjær fine biter.
4. Ha i finhakket, frisk mynte og tørket mynte.
5. Ha i olivenolje, sitronsaft og salt.
6. Tilslutt har du i bulgur. Det fins tre typer bulgur, fin, medium og grov, og Hamest bruker fin.
7. Bland alt godt sammen, og la stå i ca. 10-15 minutter.

Se også

Yoghurtsalat fra Irak med granateple

Yoghurtsalat fra Irak

Våren 2016 arrangerte Geitmyra en serie med familiekurs for barn og voksne fra Torshov transittmottak. En av de som deltok flere ganger var Karam fra Irak. Han ble kursets «salatmester» og lagde denne yoghurtsalaten fra Irak.

Salaten minner om tzatzki, men har mange flere grønnsaker enn bare agurk og hvitløk. I Irak vokser det mynte overalt, og i hagene er det både sitrontrær og granatepletrær. Granateple er svært viktig i salaten, og ifølge Karam blir en ikke mett dersom maten ikke inneholder granateple. Karam har også i gulrot, selv om ikke det er så vanlig, noe som gir enda mer farge.

Yogurtsalaten oppbevares i kjøleskapet og serveres kald. I Irak er dette en avkjølende salat som spises hver dag om sommeren.

Et lite spann tykk yoghurt, gjerne gresk yoghurt
1 agurk
1 granateple
1 gulrot
ca. 3 hvitløkfedd
saften av 1/2 sitron og skallet
frisk mynte
1/2 ts salt

1. Ha yoghurten i en bolle.
2. Skjær agurken i terninger.
3. Del granateplet i to, og bank skinnsiden av granateplet for å få ut frøene.
4. Riv gulrot og hvitløkfedd på et rivjern.
5. Riv skallet av den halve sitronen, og skvis ut safta.
6. Finnhakk mynten.
7. Ha agurkterningene, granateplefrøene, den revne gulrota og hvitløken i yoghurten. Bland i sitronsaft, sitronskall, finhakket mynte og salt.
8. Sett i kjøleskapet og server kaldt.

Se også

Tabbouleh – salat fra Midtøsten

Ugresspesto

Om våren spretter de ville vekstene frem. Vokser de i bedet kaller du det ugress. Luk dem bort, men ikke kast det automatisk, mye av ugresset er god mat. Både nesle og skvallerkål finner du nesten overalt, enten du vil ha det der eller ikke.

P.S. Har du nøtteallergi kan nøttene byttes ut med gresskarkjerner. Det er kjempegodt og sunt!

1 stor neve brennesle
1 stor neve skvallerkål
1 stor neve løvetannblader (ikke stengelen eller blomsten)
1,5 dl revet parmesan eller annen smakskraftig, lagret ost.
3 ts ramsløkpuré eller hakket ramsløk
4 ss skoldede hasselnøtter, hakket
1 ss sitronsaft
1/2 ss sitronskall
1 dl olivenolje
salt og pepper

  1. Vask de innhøstede bladene godt, og rens dem for grove stilker.
  2. Fjern det tynne brune skallet fra hasselnøttene ved å riste dem lett i ovnen, avkjøl og gni dem mot hverandre mellom håndflatene.
  3. Kjør neslene, skvallerkålen, løvetannbladene og nøttene i en kjøkkenmaskin sammen med ramsløken og oljen. Du kan også bruke en morter.
  4. Ha i sitronsaft og revet sitronskall. Smak til med salt og pepper. Rør inn den revne osten til slutt.

Se også

Syltet rababrbra
Grønn pizza med grønnkålpesto

Syltet rabarbra

Rabarbraen er blant de første vekstene som kommer om våren. Rabarbra betyr «rot fra barbariske land», og den klarer seg godt i høyden og langt mot nord. Den finnes fra Øst-Asia til Grønland.

Rabarbrastilkene kan brukes til alt fra suppe og kompott til vinlegging, og går fint å fryse. Den syrlige smaken kommer av eplesyre og oksalsyre. Oksalsyre kan være skadelig i store mengder, men syren er det mest av i bladene, og man må spise fem kilo blader for å få i seg dødelig dose!

En gammel regel sier at man ikke bør spise rabarbra etter St. Hans fordi syrenivået stiger utover sommeren, men det er ikke noe problem å forlenge sesongen litt. Vi serverer hurtigsyltet rabarbra til grillet makrell, men det kan være godt til nesten hva som helst! Prøv det for eksempel til ost eller spekemat. På bildet har vi også brukt geitrams i laken.

3 stilker rabarbra
3 dl vann
3 ts brunt sukker
1 1⁄2 laurbærblad
3 omdreininger med pepperkvernen

  1. Kok opp vannet med alle ingrediensene unntatt rabarbraen og sett laken til kjøling.
  2. Skjær rabarbraen på skrå i så tynne skiver du klarer.
  3. Hell laken over rabarbraen og la den stå i minst ti minutter, gjerne opp til to timer.

Tips
Den samme laken kan også brukes til jordbær. Da kan det være lurt å koke laken inn til den blir litt tykkere.

Se også

Ugresspesto

Grønn pizza

Denne grønne pizzaen er kjempegod og enkel. Fyllet består kun av grønnkålpesto og cottage cheese. Middagen er ferdig i en fei med pesto i kjøleskapet.

Ordet pesto kommer av pestare, som betyr å knuse eller banke på italiensk. Den mest kjente pestoen er laget av basilikum, parmesan (eller sauemelksosten pecorino), pinjekjerner og olivenolje, men du kan lage pesto av nesten hva som helst. Vi lager vår variant med vinterens hardhaus, grønnkål. Vi har også i både skallet og saften fra en sitron og bytter ut pinjekjernene med gresskarkjerner!

Du kan bytte ut grønnkålen med spinat eller persille, eller lage den originale varianten med basilikum. Bruker du spinat eller persille trengs ikke koking.

Du trenger:
pizzabunn
cottage cheese
grønnkålpesto

Grønnkålpesto

1 liter vann
1 ts salt
100 g grønnkålblader
1 fedd hvitløk
2 ss revet parmesan
skall og saft fra 1/2 sitron
2 ss gresskarkjerner
1 dl olje
salt og pepper

1. Sett en kjele på komfyren med vann og salt. La det koke opp.
2. Vask grønnkålbladene. Fjern den tykke stilken.
3. Skjær grønnkålen i tynne strimler og kok i ca. 5 minutter.
4. Avkjøl grønnkålen i rennende kaldt vann etter at den er kokt. Skyll godt av.
5. Skrell hvitløken og riv parmesanen.
6. Rasp skallet av sitronen. Det er det gule skallet, ikke det hvite, du skal bruke. Legg til side.
7. Press saften ut av sitronen.
8. Kjør grønnkål, olje, hvitløk, gresskarkjerner, ost og sitronsaft til en saus med en stavmikser.
9. Smak til med litt salt og pepper, og rør inn sitronskallet.

Her kan du se hvordan pizzaen ble laget under åpen gård 30. april 2016: