Eplekompott

Å koke epler eller pærer med honning og deilige aromatiske kryddere gir vann i munnen! Vi bruker epler i denne oppskriften, men du kan gjerne bruke pærer. Eplekompott smaker godt på brødskiva og til yoghurt.

Gir 3 dl eplekompott

500 g epler
1 spiseskje honning
1⁄2 ts ekte vaniljesukker eller frø fra 1⁄2 vaniljestang
1⁄2 ts kanel
1⁄4 ts allehånde
1⁄2 ts kardemomme
1 dl vann

  1. Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær i terninger.
  2. Bruker du vaniljestang, så deler du den i to og åpner den på langs med en skarp kniv. Ta ut frøene ved å skrape ut med en teskje.
  3. Knus krydrene i en morter.
  4. Ha eplene i en kjele med honning, vanilje, krydder.
  5. La småkoke under lokk til eplene er møre, ca. 15 minutter.

 

Rett-i-kroppen-suppe

Med ferdig kraft eller buljong er dette verdens enkleste suppe. Siden vi rasper grønnsakene fint trenger de ingen koking, de skal bare trekke i kraften noen minutter.

Til 4 personer

1 liter ferdig kraft
salt
pepper
1 gulrot
1⁄4 sellerirot
1⁄4 kålrot
1 ss persille, hakket
1 ts timian, hakket

  1. Kok opp kraften. Smak til med salt og pepper.
  2. Vask og skrell grønnsakene og riv dem på et rivjern.
  3. Fordel grønnsakene i fire suppeskåler og hell kokende kraft over. Dryss over hakkede urter.

Ovnsbakte rotfrukter

Rotgrønnsaker eller rotfrukter er grønnsaker som vokser nede i jorden. I Norden bugner det av rotgrønnsaker på høsten, og mange av dem holder seg gjennom hele vinteren hvis de oppbevares og lagres riktig.

Når de blir utsatt for varme – enten de blir kokt, stekt eller bakt – blir de søte. Det er nok derfor vi kaller dem for «frukt». Bakte rotgrønnsaker passer godt til lam, men er også gode som en rett i seg selv sammen med raita eller majones.

Til 4 personer

1 rødbet
2 gulrøtter
1/4 kålrot
1 persillerot
4 poteter
4-5 hele hvitløksfedd med skallet på
olivenolje
salt og pepper
urter (rosmarin, timian eller oregano)

  1. Vask alle grønnsakene og skrell de som må skrelles. Skjær dem i like store båter.
  2. Ha litt olivenolje i langpannen.
  3. Ha i grønnsakene og krydre med pepper og urter. Vent med salt til grønnsakene tas ut av ovnen.
  4. Bak rotgrønnsakene i ovnen på 180 ̊ i ca. 45 minutter, litt avhengig av hvor små bitene er. Titt på dem etter ca. 25 minutter og vend litt om på dem med en stekespade.
  5. Når grønnsakene er ferdig, har du på litt salt. Server!

Tips
Hvis du baker rotgrønnsaker i en ildfast form, er det lurt å varme opp formen på forhånd. Det er fordi den ildfaste formen også trenger tid på å bli varm. Den kalde formen gjør at det tar lengre tid for grønnsakene å bli ferdige.