Skogs-slush

Av bjørkekvister og granskudd kan du lage en forfriskende drikk med smak av skogen! Her lager vi slush, men du kan også bruke saften til å lage ispinner eller drikke den iskald. Saften kan med hell fryses ned så du kan nyte den utover sommeren.

Her får du oppskrift på saft av bjørkekvister og granskudd. Den raskeste måten å lage slush på er å blande safta med knust is. Husk å plukke irrgrønne granskudd og unge bjørkekvister når det er vår.

Bjørkekvist-slush

Gir 5-6 liter saft

2 l unge bjørkekvister
5 l vann
1 kg sukker

  1. Kok sukkerlake av sukker og vann.
  2. Unge kvister uten skudd klippes i ca. 10 cm lange biter og legges i sukkerlaken.
  3. Kok opp, og trekk kjelen til side. La saften med kvistene i trekke natten over.
  4. Sil gjennom et klede og avkjøl.
  5. Bland safta med knust is til slush.

Granskudd-slush

Gir ca. 1 liter saft

8 dl unge granskudd
1 l vann
2 dl sukker

  1. Kok granskuddene med 1 liter vann i 10 minutter.
  2. Tilsett sukkeret og gi ett nytt oppkok.
  3. Sil av granskuddene, og avkjøl saften.
  4. Bland safta med knust is til slush.

Urtesalt

Blander vi salt og urter blir saltet ekstra godt, og urtene holder seg nesten evig. Å lage urtesalt er en lur måte å ta vare på ferske urter du ikke får brukt før de visner. De fleste typer urter kan brukes til urtesalt, men noen er mer egnet til andre ting. Estragon er for eksempel best å legge på eddik, og basilikum gir en fin krydderolje.

Ta gjerne vare på de groveste stilkene når du har plukket av bladene. De kan være fine å bruke som grillspyd!

Urtesalt med rosmarin

Bladene fra 4 stilker fersk rosmarin
2 dl grovt havsalt

Urtesalt med einebær og laurbær

2 ss einebær
4 laurbærblader
2 dl grovt havsalt

Urtesalt med salvie

20 store blader fersk salvie
2 dl grovt havsalt

Fremgangsmåte for alle variantene

  1. Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin.
  2. Kjør maskinen til du får en jevn blanding.
  3. Ha blandingen på glass eller pose.

Tomatsaus til pizza eller pasta

Sannsynligvis var de første tomatene som kom til Italia gule, siden de ble kjent under navnet pomi d’oro, som betyr «epler
 av gull». Tomaten er egentlig et bær, men kategoriseres gjerne som en grønnsak siden det er det vi bruker den som.
 Det finnes flere hundre ulike sorter tomater, både gule, røde, brune og stripete, små, store, avlange og dråpeformede.
 Vi skal lage to pizzasauser, en enkel og fersk saus, den andre en kokt saus. Sausene kan brukes både til pizza og til pasta.

Fersk pizzasaus med basilikum

Nok til en langpannepizza eller 2 runde pizzaer

500 g tomater,
 gjerne cherrytomater
1 ts salt
2 fedd hvitløk
10-15 basilikumblader
1 ss olivenolje

Utstyrsliste:
skjærefjøl
skarp kniv
dørslag

  1. Skyll tomatene godt og del dem i små biter med en skarp kniv.
  2. Legg tomatene over i et dørslag og press litt av saften ut av dem med hendene. Tilsett saltet, rist godt og la tomatene stå å renne av seg i et par minutter. Rist dem igjen.
  3. Mens tomatene renner av seg, finhakk hvitløk og riv basilikum 
i små biter
  4. Bland hvitløk, basilikum og olivenolje med tomatene og sausen er klar til bruk.

Kokt pizzasaus med oregano

Nok til en langpannepizza eller 2 runde pizzaer

2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss frisk oregano eller 
1 ts tørket oregano
400 g tomater
1 ts salt

Utstyrsliste:
skjærefjøl
skarp kniv
måleskje
stekepanne
sleiv

  1. Finhakk hvitløk. Bruker du fersk oregano finhakker du den også.
  2. Bruker du ferske tomater hakker du tomatene i biter. Bruker du tomat på boks, åpner du boksen så den er klar til bruk.
  3. Ha olivenolje i stekepannen og stek hvitløk og tørket oregano, hvis du bruker det. Fersk oregano has i sausen når den er ferdig. Stek på middels varme til det begynner å dufte godt.
  4. Ha i tomatene og rør rundt med sleiven. Sett ned varmen og la sausen koke inn i 20 til 30 minutter. Rør i sausen fra tid til annen og pass på at den ikke brenner seg. Sausen skal bli ganske tykk.
  5. Når sausen er ferdig, smaker du den til med salt.
  6. Hvis sausen er for varm når du har den på pizzaen, kan du ende opp med en pizzabunn som er seig og fuktig. La derfor sausen bli lunken før du har den på.

Lag iskrem fra hagen

Rose-iskrem

Her lager vi iskrem med rynkerose-blader, men når du lager hjemmelaget is kan du smakssette med akkurat hva du vil. Du kan også bruke hylleblomster, fioler eller syriner.

På samme måte som kongekrabbe er rynkerose en svartelistet art, så det er bare å spise den.

5 dl økologisk melk (hel- eller lettmelk)
2 ½ dl økologisk kremfløte
½ dl rosesirup (se nedenfor)
6 økologiske eggeplommer
200 g økologisk sukker

  1. Varm opp melk, fløte og sukker.
  2. Hell blandingen over eggeplommene mens du pisker godt, da tykner røra.
  3. Avkjøl røra.
  4. Vend inn smakstilsetningen rosesirup.
  5. Ha det over i en isboks og sett den i fryseren.
  6. Når isen er fryst kan du enten ta den ut en halv time før servering eller kjøre den i en kjøkkenmaskin til softis-konsistens.

Rose-sirup

1 l roseblader
1 l kokende vann
1 kg sukker
1 ts sitronsyre

  1. Hell vannet over rosebladene, og la det trekke i 1 time. Vannet trekker farge og smak ut av rosene.
  2. Sil av rosebladene, klem ut all væsken.
  3. Varm rosevannet opp igjen og tilsett sukker og sitronsyre.
  4. Rør godt og la det koke til sukkeret har smeltet.
  5. Skum av, og hell sirupen over på flaske.

Lag din egen fryser!

Vi kan fryse isrøre ved å legge røra i en pose med isbiter og salt. Saltet senker frysepunktet for vann under 0 grader. Det gjør at isbitene smelter fort, samtidig som saltlaken som er igjen vil være kald nok til å fryse isen.

1-2 kg isbiter
8 dl finmalt salt

  1. Hell røra over i en frysepose, klem ut mest mulig luft og knyt godt igjen.
  2. Hell isbiter og salt i en større pose og bland det godt.
  3. Putt posen med røra inn i posen med is og salt.
  4. Pass på at is- og saltblandingen dekker posen med røre og klem på den av og til.
  5. Etter ca. 30-40 minutter er isen klar til å spises.

Honningmarengs

Har du brukt eggeplommene til å lage iskrem, så spar på eggehvitene og lag noe godt av dem også.

2 eggehviter
1 ss honning

  1. Pisk blandingen til den er helt stiv.
  2. Bruk en teskje og lag topper med marengs på et stekebrett.
  3. Stek på 100 grader i én time. Skru av komfyren, men la marengsene bli stående inne i en time til med komfyrdøra på gløtt.

Stuet grønnkål med brokkoli og fløte

Grønnkål er en kålsort som har den fordelen at den kan høstes gjennom hele vinteren fordi den tåler frost. Grønnkålen har tykk stilk og ruglete, fyldige og mørkegrønne blader. Man kan koke den, dampe den, stue den og til og med lage grønnkålchips av den.

Her lager vi en kremet og deilig stuing av vitaminbomben.

Til 4 personer

2 grønnkålblader
1/4 brokkoli
2 dl kaldt vann
1 ss matolje
1 fedd hvitløk
2 dl fløte
1 ts frisk estragon eller 1⁄2 ts tørket estragon
2 ts sitronsaft
1 ts salt
litt nykvernet pepper

  1. Skyll grønnkålen godt og skjær den i tynne strimler.
  2. Skyll brokkolien og skjær bukettene løs fra stilken.
  3. Skrell og finhakk hvitløken.
  4. Sett stekepannen på ganske høy varme. Kjenn med håndflaten over pannen at det begynner å bli varmt. Ha i grønnkålen og hell på det kalde vannet. Det begynner å dampe, og snart vil kålen falle sammen.
  5. Ha i brokkolibukettene.
  6. Når vannet er fordampet, setter du ned varmen og har i oljen og hvitløken. La det frese raskt.
  7. Hell i fløten og la det hele surre i ca. 5 minutter mens du rører.
  8. Ha i sitronsaft, estragon og salt. Smak til om du trenger mer salt eller sitronsaft.

Se også

Slik dyrker du grønnkål

Eplekompott

Å koke epler eller pærer med honning og deilige aromatiske kryddere gir vann i munnen! Vi bruker epler i denne oppskriften, men du kan gjerne bruke pærer. Eplekompott smaker godt på brødskiva og til yoghurt.

Gir 3 dl eplekompott

500 g epler
1 spiseskje honning
1⁄2 ts ekte vaniljesukker eller frø fra 1⁄2 vaniljestang
1⁄2 ts kanel
1⁄4 ts allehånde
1⁄2 ts kardemomme
1 dl vann

  1. Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær i terninger.
  2. Bruker du vaniljestang, så deler du den i to og åpner den på langs med en skarp kniv. Ta ut frøene ved å skrape ut med en teskje.
  3. Knus krydrene i en morter.
  4. Ha eplene i en kjele med honning, vanilje, krydder.
  5. La småkoke under lokk til eplene er møre, ca. 15 minutter.