Rett-i-kroppen-suppe

Med ferdig kraft eller buljong er dette verdens enkleste suppe. Siden vi rasper grønnsakene fint trenger de ingen koking, de skal bare trekke i kraften noen minutter.

Til 4 personer

1 liter ferdig kraft
salt
pepper
1 gulrot
1⁄4 sellerirot
1⁄4 kålrot
1 ss persille, hakket
1 ts timian, hakket

  1. Kok opp kraften. Smak til med salt og pepper.
  2. Vask og skrell grønnsakene og riv dem på et rivjern.
  3. Fordel grønnsakene i fire suppeskåler og hell kokende kraft over. Dryss over hakkede urter.

Ovnsbakte rotfrukter

Rotgrønnsaker eller rotfrukter er grønnsaker som vokser nede i jorden. I Norden bugner det av rotgrønnsaker på høsten, og mange av dem holder seg gjennom hele vinteren hvis de oppbevares og lagres riktig.

Når de blir utsatt for varme – enten de blir kokt, stekt eller bakt – blir de søte. Det er nok derfor vi kaller dem for «frukt». Bakte rotgrønnsaker passer godt til lam, men er også gode som en rett i seg selv sammen med raita eller majones.

Til 4 personer

1 rødbet
2 gulrøtter
1/4 kålrot
1 persillerot
4 poteter
4-5 hele hvitløksfedd med skallet på
olivenolje
salt og pepper
urter (rosmarin, timian eller oregano)

  1. Vask alle grønnsakene og skrell de som må skrelles. Skjær dem i like store båter.
  2. Ha litt olivenolje i langpannen.
  3. Ha i grønnsakene og krydre med pepper og urter. Vent med salt til grønnsakene tas ut av ovnen.
  4. Bak rotgrønnsakene i ovnen på 180 ̊ i ca. 45 minutter, litt avhengig av hvor små bitene er. Titt på dem etter ca. 25 minutter og vend litt om på dem med en stekespade.
  5. Når grønnsakene er ferdig, har du på litt salt. Server!

Tips
Hvis du baker rotgrønnsaker i en ildfast form, er det lurt å varme opp formen på forhånd. Det er fordi den ildfaste formen også trenger tid på å bli varm. Den kalde formen gjør at det tar lengre tid for grønnsakene å bli ferdige.