Tabbouleh

Våren 2016 arrangerte Geitmyra en serie med familiekurs for barn og voksne fra Torshov transittmottak. Hamest fra Syria var med på kurset som medlærer og lagde blant annet tabbouleh, en av de mest kjente salatene fra Midtøsten.

Mange tror at tabbouleh er en bulgursalat, men som Hamest viste på kurset, er dette først og fremst en persillesalat som kun inneholder littegrann bulgur. Salaten er enkel og rask å lage. Bruk gode, søte tomater og rikelig med persille. Når du lager tabbouleh er det viktig å skjære grønnsakene i terninger. Bulgur er en slags hvete, og i denne salaten skal den ikke kokes. Bulgurkornene vil trekke til seg safta fra olivenoljen og sitronen og svelle.

En stor bunt persille
5-6 store tomater
1 liten løk (gul løk, ikke rødløk)
1 liten bunt frisk mynte
1 ts tørket mynte
3 ss olivenolje
1/2 sitron
2 ss bulgur
salt

1. Vask persillen og grovhakk. Du bruker det meste av kvasten.
2. Vask tomatene og skjær i terninger.
3. Rensk løken, og skjær fine biter.
4. Ha i finhakket, frisk mynte og tørket mynte.
5. Ha i olivenolje, sitronsaft og salt.
6. Tilslutt har du i bulgur. Det fins tre typer bulgur, fin, medium og grov, og Hamest bruker fin.
7. Bland alt godt sammen, og la stå i ca. 10-15 minutter.

Se også

Yoghurtsalat fra Irak med granateple

Yoghurtsalat fra Irak

Våren 2016 arrangerte Geitmyra en serie med familiekurs for barn og voksne fra Torshov transittmottak. En av de som deltok flere ganger var Karam fra Irak. Han ble kursets «salatmester» og lagde denne yoghurtsalaten fra Irak.

Salaten minner om tzatzki, men har mange flere grønnsaker enn bare agurk og hvitløk. I Irak vokser det mynte overalt, og i hagene er det både sitrontrær og granatepletrær. Granateple er svært viktig i salaten, og ifølge Karam blir en ikke mett dersom maten ikke inneholder granateple. Karam har også i gulrot, selv om ikke det er så vanlig, noe som gir enda mer farge.

Yogurtsalaten oppbevares i kjøleskapet og serveres kald. I Irak er dette en avkjølende salat som spises hver dag om sommeren.

Et lite spann tykk yoghurt, gjerne gresk yoghurt
1 agurk
1 granateple
1 gulrot
ca. 3 hvitløkfedd
saften av 1/2 sitron og skallet
frisk mynte
1/2 ts salt

1. Ha yoghurten i en bolle.
2. Skjær agurken i terninger.
3. Del granateplet i to, og bank skinnsiden av granateplet for å få ut frøene.
4. Riv gulrot og hvitløkfedd på et rivjern.
5. Riv skallet av den halve sitronen, og skvis ut safta.
6. Finnhakk mynten.
7. Ha agurkterningene, granateplefrøene, den revne gulrota og hvitløken i yoghurten. Bland i sitronsaft, sitronskall, finhakket mynte og salt.
8. Sett i kjøleskapet og server kaldt.

Se også

Tabbouleh – salat fra Midtøsten

Urtesalt

Blander vi salt og urter blir saltet ekstra godt, og urtene holder seg nesten evig. Å lage urtesalt er en lur måte å ta vare på ferske urter du ikke får brukt før de visner. De fleste typer urter kan brukes til urtesalt, men noen er mer egnet til andre ting. Estragon er for eksempel best å legge på eddik, og basilikum gir en fin krydderolje.

Ta gjerne vare på de groveste stilkene når du har plukket av bladene. De kan være fine å bruke som grillspyd!

Urtesalt med rosmarin

Bladene fra 4 stilker fersk rosmarin
2 dl grovt havsalt

Urtesalt med einebær og laurbær

2 ss einebær
4 laurbærblader
2 dl grovt havsalt

Urtesalt med salvie

20 store blader fersk salvie
2 dl grovt havsalt

Fremgangsmåte for alle variantene

  1. Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin.
  2. Kjør maskinen til du får en jevn blanding.
  3. Ha blandingen på glass eller pose.

Tomatsaus til pizza eller pasta

Sannsynligvis var de første tomatene som kom til Italia gule, siden de ble kjent under navnet pomi d’oro, som betyr «epler
 av gull». Tomaten er egentlig et bær, men kategoriseres gjerne som en grønnsak siden det er det vi bruker den som.
 Det finnes flere hundre ulike sorter tomater, både gule, røde, brune og stripete, små, store, avlange og dråpeformede.
 Vi skal lage to pizzasauser, en enkel og fersk saus, den andre en kokt saus. Sausene kan brukes både til pizza og til pasta.

Fersk pizzasaus med basilikum

Nok til en langpannepizza eller 2 runde pizzaer

500 g tomater,
 gjerne cherrytomater
1 ts salt
2 fedd hvitløk
10-15 basilikumblader
1 ss olivenolje

Utstyrsliste:
skjærefjøl
skarp kniv
dørslag

  1. Skyll tomatene godt og del dem i små biter med en skarp kniv.
  2. Legg tomatene over i et dørslag og press litt av saften ut av dem med hendene. Tilsett saltet, rist godt og la tomatene stå å renne av seg i et par minutter. Rist dem igjen.
  3. Mens tomatene renner av seg, finhakk hvitløk og riv basilikum 
i små biter
  4. Bland hvitløk, basilikum og olivenolje med tomatene og sausen er klar til bruk.

Kokt pizzasaus med oregano

Nok til en langpannepizza eller 2 runde pizzaer

2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss frisk oregano eller 
1 ts tørket oregano
400 g tomater
1 ts salt

Utstyrsliste:
skjærefjøl
skarp kniv
måleskje
stekepanne
sleiv

  1. Finhakk hvitløk. Bruker du fersk oregano finhakker du den også.
  2. Bruker du ferske tomater hakker du tomatene i biter. Bruker du tomat på boks, åpner du boksen så den er klar til bruk.
  3. Ha olivenolje i stekepannen og stek hvitløk og tørket oregano, hvis du bruker det. Fersk oregano has i sausen når den er ferdig. Stek på middels varme til det begynner å dufte godt.
  4. Ha i tomatene og rør rundt med sleiven. Sett ned varmen og la sausen koke inn i 20 til 30 minutter. Rør i sausen fra tid til annen og pass på at den ikke brenner seg. Sausen skal bli ganske tykk.
  5. Når sausen er ferdig, smaker du den til med salt.
  6. Hvis sausen er for varm når du har den på pizzaen, kan du ende opp med en pizzabunn som er seig og fuktig. La derfor sausen bli lunken før du har den på.

Lag iskrem fra hagen

Rose-iskrem

Her lager vi iskrem med rynkerose-blader, men når du lager hjemmelaget is kan du smakssette med akkurat hva du vil. Du kan også bruke hylleblomster, fioler eller syriner.

På samme måte som kongekrabbe er rynkerose en svartelistet art, så det er bare å spise den.

5 dl økologisk melk (hel- eller lettmelk)
2 ½ dl økologisk kremfløte
½ dl rosesirup (se nedenfor)
6 økologiske eggeplommer
200 g økologisk sukker

  1. Varm opp melk, fløte og sukker.
  2. Hell blandingen over eggeplommene mens du pisker godt, da tykner røra.
  3. Avkjøl røra.
  4. Vend inn smakstilsetningen rosesirup.
  5. Ha det over i en isboks og sett den i fryseren.
  6. Når isen er fryst kan du enten ta den ut en halv time før servering eller kjøre den i en kjøkkenmaskin til softis-konsistens.

Rose-sirup

1 l roseblader
1 l kokende vann
1 kg sukker
1 ts sitronsyre

  1. Hell vannet over rosebladene, og la det trekke i 1 time. Vannet trekker farge og smak ut av rosene.
  2. Sil av rosebladene, klem ut all væsken.
  3. Varm rosevannet opp igjen og tilsett sukker og sitronsyre.
  4. Rør godt og la det koke til sukkeret har smeltet.
  5. Skum av, og hell sirupen over på flaske.

Lag din egen fryser!

Vi kan fryse isrøre ved å legge røra i en pose med isbiter og salt. Saltet senker frysepunktet for vann under 0 grader. Det gjør at isbitene smelter fort, samtidig som saltlaken som er igjen vil være kald nok til å fryse isen.

1-2 kg isbiter
8 dl finmalt salt

  1. Hell røra over i en frysepose, klem ut mest mulig luft og knyt godt igjen.
  2. Hell isbiter og salt i en større pose og bland det godt.
  3. Putt posen med røra inn i posen med is og salt.
  4. Pass på at is- og saltblandingen dekker posen med røre og klem på den av og til.
  5. Etter ca. 30-40 minutter er isen klar til å spises.

Honningmarengs

Har du brukt eggeplommene til å lage iskrem, så spar på eggehvitene og lag noe godt av dem også.

2 eggehviter
1 ss honning

  1. Pisk blandingen til den er helt stiv.
  2. Bruk en teskje og lag topper med marengs på et stekebrett.
  3. Stek på 100 grader i én time. Skru av komfyren, men la marengsene bli stående inne i en time til med komfyrdøra på gløtt.