Ugresspesto

Om våren spretter de ville vekstene frem. Vokser de i bedet kaller du det ugress. Luk dem bort, men ikke kast det automatisk, mye av ugresset er god mat. Både nesle og skvallerkål finner du nesten overalt, enten du vil ha det der eller ikke.

P.S. Har du nøtteallergi kan nøttene byttes ut med gresskarkjerner. Det er kjempegodt og sunt!

1 stor neve brennesle
1 stor neve skvallerkål
1 stor neve løvetannblader (ikke stengelen eller blomsten)
1,5 dl revet parmesan eller annen smakskraftig, lagret ost.
3 ts ramsløkpuré eller hakket ramsløk
4 ss skoldede hasselnøtter, hakket
1 ss sitronsaft
1/2 ss sitronskall
1 dl olivenolje
salt og pepper

  1. Vask de innhøstede bladene godt, og rens dem for grove stilker.
  2. Fjern det tynne brune skallet fra hasselnøttene ved å riste dem lett i ovnen, avkjøl og gni dem mot hverandre mellom håndflatene.
  3. Kjør neslene, skvallerkålen, løvetannbladene og nøttene i en kjøkkenmaskin sammen med ramsløken og oljen. Du kan også bruke en morter.
  4. Ha i sitronsaft og revet sitronskall. Smak til med salt og pepper. Rør inn den revne osten til slutt.

Se også

Syltet rababrbra
Grønn pizza med grønnkålpesto

Syltet rabarbra

Rabarbraen er blant de første vekstene som kommer om våren. Rabarbra betyr «rot fra barbariske land», og den klarer seg godt i høyden og langt mot nord. Den finnes fra Øst-Asia til Grønland.

Rabarbrastilkene kan brukes til alt fra suppe og kompott til vinlegging, og går fint å fryse. Den syrlige smaken kommer av eplesyre og oksalsyre. Oksalsyre kan være skadelig i store mengder, men syren er det mest av i bladene, og man må spise fem kilo blader for å få i seg dødelig dose!

En gammel regel sier at man ikke bør spise rabarbra etter St. Hans fordi syrenivået stiger utover sommeren, men det er ikke noe problem å forlenge sesongen litt. Vi serverer hurtigsyltet rabarbra til grillet makrell, men det kan være godt til nesten hva som helst! Prøv det for eksempel til ost eller spekemat. På bildet har vi også brukt geitrams i laken.

3 stilker rabarbra
3 dl vann
3 ts brunt sukker
1 1⁄2 laurbærblad
3 omdreininger med pepperkvernen

  1. Kok opp vannet med alle ingrediensene unntatt rabarbraen og sett laken til kjøling.
  2. Skjær rabarbraen på skrå i så tynne skiver du klarer.
  3. Hell laken over rabarbraen og la den stå i minst ti minutter, gjerne opp til to timer.

Tips
Den samme laken kan også brukes til jordbær. Da kan det være lurt å koke laken inn til den blir litt tykkere.

Se også

Ugresspesto

Skogs-slush

Av bjørkekvister og granskudd kan du lage en forfriskende drikk med smak av skogen! Her lager vi slush, men du kan også bruke saften til å lage ispinner eller drikke den iskald. Saften kan med hell fryses ned så du kan nyte den utover sommeren.

Her får du oppskrift på saft av bjørkekvister og granskudd. Den raskeste måten å lage slush på er å blande safta med knust is. Husk å plukke irrgrønne granskudd og unge bjørkekvister når det er vår.

Bjørkekvist-slush

Gir 5-6 liter saft

2 l unge bjørkekvister
5 l vann
1 kg sukker

  1. Kok sukkerlake av sukker og vann.
  2. Unge kvister uten skudd klippes i ca. 10 cm lange biter og legges i sukkerlaken.
  3. Kok opp, og trekk kjelen til side. La saften med kvistene i trekke natten over.
  4. Sil gjennom et klede og avkjøl.
  5. Bland safta med knust is til slush.

Granskudd-slush

Gir ca. 1 liter saft

8 dl unge granskudd
1 l vann
2 dl sukker

  1. Kok granskuddene med 1 liter vann i 10 minutter.
  2. Tilsett sukkeret og gi ett nytt oppkok.
  3. Sil av granskuddene, og avkjøl saften.
  4. Bland safta med knust is til slush.