Grønn pizza

Denne grønne pizzaen er kjempegod og enkel. Fyllet består kun av grønnkålpesto og cottage cheese. Middagen er ferdig i en fei med pesto i kjøleskapet.

Ordet pesto kommer av pestare, som betyr å knuse eller banke på italiensk. Den mest kjente pestoen er laget av basilikum, parmesan (eller sauemelksosten pecorino), pinjekjerner og olivenolje, men du kan lage pesto av nesten hva som helst. Vi lager vår variant med vinterens hardhaus, grønnkål. Vi har også i både skallet og saften fra en sitron og bytter ut pinjekjernene med gresskarkjerner!

Du kan bytte ut grønnkålen med spinat eller persille, eller lage den originale varianten med basilikum. Bruker du spinat eller persille trengs ikke koking.

Du trenger:
pizzabunn
cottage cheese
grønnkålpesto

Grønnkålpesto

1 liter vann
1 ts salt
100 g grønnkålblader
1 fedd hvitløk
2 ss revet parmesan
skall og saft fra 1/2 sitron
2 ss gresskarkjerner
1 dl olje
salt og pepper

1. Sett en kjele på komfyren med vann og salt. La det koke opp.
2. Vask grønnkålbladene. Fjern den tykke stilken.
3. Skjær grønnkålen i tynne strimler og kok i ca. 5 minutter.
4. Avkjøl grønnkålen i rennende kaldt vann etter at den er kokt. Skyll godt av.
5. Skrell hvitløken og riv parmesanen.
6. Rasp skallet av sitronen. Det er det gule skallet, ikke det hvite, du skal bruke. Legg til side.
7. Press saften ut av sitronen.
8. Kjør grønnkål, olje, hvitløk, gresskarkjerner, ost og sitronsaft til en saus med en stavmikser.
9. Smak til med litt salt og pepper, og rør inn sitronskallet.

Her kan du se hvordan pizzaen ble laget under åpen gård 30. april 2016:

Stuet grønnkål med brokkoli og fløte

Grønnkål er en kålsort som har den fordelen at den kan høstes gjennom hele vinteren fordi den tåler frost. Grønnkålen har tykk stilk og ruglete, fyldige og mørkegrønne blader. Man kan koke den, dampe den, stue den og til og med lage grønnkålchips av den.

Her lager vi en kremet og deilig stuing av vitaminbomben.

Til 4 personer

2 grønnkålblader
1/4 brokkoli
2 dl kaldt vann
1 ss matolje
1 fedd hvitløk
2 dl fløte
1 ts frisk estragon eller 1⁄2 ts tørket estragon
2 ts sitronsaft
1 ts salt
litt nykvernet pepper

  1. Skyll grønnkålen godt og skjær den i tynne strimler.
  2. Skyll brokkolien og skjær bukettene løs fra stilken.
  3. Skrell og finhakk hvitløken.
  4. Sett stekepannen på ganske høy varme. Kjenn med håndflaten over pannen at det begynner å bli varmt. Ha i grønnkålen og hell på det kalde vannet. Det begynner å dampe, og snart vil kålen falle sammen.
  5. Ha i brokkolibukettene.
  6. Når vannet er fordampet, setter du ned varmen og har i oljen og hvitløken. La det frese raskt.
  7. Hell i fløten og la det hele surre i ca. 5 minutter mens du rører.
  8. Ha i sitronsaft, estragon og salt. Smak til om du trenger mer salt eller sitronsaft.

Se også

Slik dyrker du grønnkål