Rotgrønnsaker eller rotfrukter er grønnsaker som vokser nede i jorden. I Norden bugner det av rotgrønnsaker på høsten, og mange av dem holder seg gjennom hele vinteren hvis de oppbevares og lagres riktig.
Når de blir utsatt for varme – enten de blir kokt, stekt eller bakt – blir de søte. Det er nok derfor vi kaller dem for «frukt». Bakte rotgrønnsaker passer godt til lam, men er også gode som en rett i seg selv sammen med raita eller majones.
Til 4 personer
1 rødbet
2 gulrøtter
1/4 kålrot
1 persillerot
4 poteter
4-5 hele hvitløksfedd med skallet på
olivenolje
salt og pepper
urter (rosmarin, timian eller oregano)
- Vask alle grønnsakene og skrell de som må skrelles. Skjær dem i like store båter.
- Ha litt olivenolje i langpannen.
- Ha i grønnsakene og krydre med pepper og urter. Vent med salt til grønnsakene tas ut av ovnen.
- Bak rotgrønnsakene i ovnen på 180 ̊ i ca. 45 minutter, litt avhengig av hvor små bitene er. Titt på dem etter ca. 25 minutter og vend litt om på dem med en stekespade.
- Når grønnsakene er ferdig, har du på litt salt. Server!
Tips
Hvis du baker rotgrønnsaker i en ildfast form, er det lurt å varme opp formen på forhånd. Det er fordi den ildfaste formen også trenger tid på å bli varm. Den kalde formen gjør at det tar lengre tid for grønnsakene å bli ferdige.
Hva kan du foreslå til andeconfit?
Vi vurderer ovnsbakte rotfrukter som vi kutter i små terninger slik at de blir møre på samme tid som andeconfitene.
Trenger vi noe mer tilbehør?
Vi tenkte å ha andeconfiten i samme langpanne som rotfruktene
Mvh