Ripsbærbusk

Bærbusker

Alle hager, barnehager og skolegårder burde ha bærbusker. De produserer bær selv uten stell. Bær er sunt, og det er en berikende opplevelse å pelle sure rips eller smaksrike solbær av en busk en sensommerdag.

Valg av busker

Rips- og solbærbusker er noen tøffinger som kan dyrkes fra Vest-Agder i sør til Finnmark i nord. Fugler er veldig glade i rød rips, mens hvit rips og solbær som regel får stå i fred.

Stikkelsbær kan være en tålmodighetsprøve. Bærene er fryktelig sure før de er modne, men verdt å vente på. Stikkelsbærbuskene er ikke like hardføre som rips og solbær, men noen sorter klarer seg også bra på utsatte steder i Nord-Norge. Om du handler på ditt lokale hagesenter kan de hjelpe til å finne en busk som er tøff nok for den breddegraden man skal plante busken på.

Aronia, eller svartsurbær som den også heter, kan plantes på gunstige steder i Nord-Norge og ellers sørover i landet. Buskene produserer store mengder bær som særlig er fine å lage saft av. Fuglene liker også aronia.

Slik dyrker du bærbusker

  • Plant om høsten, august til oktober, om du ikke er glad i å vanne. Når buskene er nyplanta må de vannes skikkelig (30 l per kvadratmeter) en gang i uka om det er tørt. På høsten er det som regel ikke tørt og buskene trenger mindre vann.
  • Finn ut hvor du vil sette buskene. Bærbuskene vil ha mest mulig sol. Velg et sted som har ganske mange timer sol i løpet av en dag.
  • Mål opp sånn at det blir minst en meter mellom hver busk.
  • Sjekk om jorda til buskene er våt. Vann dersom den ikke er skikkelig våt.
  • Grav et hull der busken skal stå. Hullet må være stort nok til rotklumpen og litt kompost.
  • Ha en spade kompost eller to i hullet.
  • Ta av plastpotta og plasser busken i hullet. Toppen av rotklumpen skal komme på nivå med bakken rundt. Juster med å legge tilbake jord i hullet dersom busken havner for langt ned. Grav dypere hvis klumpen stikker opp av jorda.
  • Spa tilbake jord rundt rotklumpen til busken for å fylle hullet.
  • Tråkk forsiktig rundt busken sånn at det ikke blir luftlommer rundt røttene.
  • Vann skikkelig, 30 l per busk.

Stell

Dersom du steller buskene senere, vil buskene lage flere og større bær. Vann i så fall rikelig når det er fint vær og gjødsle med kompost på våren.

Se også

Oppskrift på sorbet med frukt eller bær

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *