Basilikum i selvvanningspotter utsatt for ulik mengde lys

Planter spiser lys og får ofte for lite mat

Disse basilikumplantene ble dyrka i vinduskarmen i januar. Planta lengst til venstre har stått under vekstlys, planta i midten har stått under en lampe med en vanlig sparepære og planta lengst til høyre har kun stått i dagslyset som kommer inn gjennom vinduet.

Om du vil starte å dyrke i vinduskarmen før 15. april, eller et sted med lite dagslys (kjeller, nordvendt vindu eller midt i et rom) kan det være lurt med ekstra lys. Plantene lager energi av lyset gjennom fotosyntesen, og uten tilstrekkelig lys blir plantene tynne og puslete. Her er noen eksempler på hvor du kan kjøpe plantelys:

  • Vanlige sparepærer og lysstoffrør er den billigste løsningen og fungerer fint som tilleggsbelysning når lyset fra vinduet ikke er tilstrekkelig (før 15. april eller i vinduer som vender mot nord).
  • Vekstlys i sparepæreversjon er dyrere enn vanlig sparepærer, men billigere enn ledd og lyser med hvitt sterk lys. Kan kjøpes hos f.eks. solhatt.no eller Design belysning. Pærene som koster rundt 200 kr gir masse lys.
  • Vekstlys med ledpærer fungerer godt, holder lenge og er relativt dyrt. Pærene gir et lilla lys. Kan f. eks kjøpes hos Design belysning og gartnerbutikken.no
  • Lamper som er designet for å dyrke under finner du hos: gartnerbutikken.nogardenliving.no
 En skrivebordslampe med sparepære kan fungere som ekstra lyskilde når du dyrker i vinduskarmen.

En skrivebordslampe med sparepære kan fungere som ekstra lyskilde når du dyrker i vinduskarmen.

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

5 kommentarer om “Planter spiser lys og får ofte for lite mat”

  1. Hei! Kom over denne, interessant lesning. Er denne brusflaskeløsningen en slags selvvanningspotte? Hvordan funker det? Hilsen amatør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *