Mungspirer

Spirer

Uansett årstid kan du dyrke frem små grønne vitaminbomber på kort tid. Spirer er frø som har begynt å vokse til små, grønne bladstilker, små babyplanter. De er stappfulle av vitaminer og smaker kjempegodt. Du kan sette frø, linser eller bønner til spiring i vinduskarmen. Det er enkelt å få til og supert på brødskiva eller i salater.

Ertespirer finner du i et eget innlegg.

Spiring av linser, bønner og frø

Kjøkkenskapet er fullt av spirepotensiale. Linser, bønner, frø, ris og nøtter kan spires, bare de er hele og ikke har vært varmebehandlet.

Utstyr:
Bolle
Sil

  1. Mål opp det du skal spire og legg det til bløt i en bolle i fire ganger så mye vann.
  2. Sett bollen i romtemperatur et mørkt sted, gjerne i et kjøkkenskap. Hvor lenge de skal ligge varierer etter hva du skal spire, men nedenfor finner du en oversikt for noen vanlige typer frø og belgfrukter.
  3. Ha spirene over i en sil slik at vannet kan renne av. Skyll godt. La spirene være i silen, og sett denne opp i bollen. Da blir det enkelt å skylle spirene 1-2 ganger om dagen og vannet renner av slik at de ikke blir liggende å råtne.
  4. Skyll hver morgen og kveld til spirene er klare til å spises!

Frø
Frø fra alfalfa er gode til spiring. Du bør lagre frøene tørt, mørkt og svalt.
 Rens bort frø som er skadet, misfarget eller som raskt flyter opp under skylling.
Mengde: 1 del frø og 4 deler vann
Bløtlegging: 6-8 timer
Spiretid: 3-4 dager

Linser
Alle linser kan spires så lenge de har skall.
Mengde: 1 del linser og 4 deler vann
Bløtlegging: 12-15 timer
Spiretid: 2-3 dager

Bønner
Mungbønner er den mest brukte bønnen til spiring.
Mengde: 1 del bønner og 4 deler vann
Bløtlegging: 12-15 timer
Spiretid: 3-4 dager

Generelle tips og råd

  • Velg gjerne økologiske frø, linser og bønner som ikke er sprøytet.
  • Bløtlegg i 4 ganger så mye vann, de sveller kraftig.
  • Skyll godt morgen og kveld.
  • Hell av alt vannet, ellers vil spirene råtne.
  • Fuktighet er viktig under hele spireperioden, så pass på at de ikke blir for tørre.
  • Spirer er skjøre og må behandles forsiktig så de ikke brekker.
  • Spirer utvikles bra i romtemperatur og skal stå mørkt, inne i et skap er fint. Spirebeholderen skal ikke være for tett.
  • Spis spirene med skallet på, det inneholder mye fiber.
  • Ferdige spirer kan oppbevares i kjøleskap i én til to uker.

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *