Spiselige blomster

De spiselige blomstene hører hjemme i kjøkkenhagen. Blomster i kjøkkenhagen pynter opp, holder skadeinsekter unna og gir mat til humler, sommerfugler og bier. Spiselige blomster er også skikkelig gode. De er fine til å pynte salater, kaker, middagsmaten, teblandinger og desserter. Her finner du forslag til hvilke blomster du kan så, og hva du kan bruke dem til.

Hva slags blomster kan du bruke?

Noen spiselig blomster kan sås ute når jorden er blitt varm nok i slutten av mai eller juni. De som er lettest å få til er: blomkarse, tagetes, ringblomst, kornblomst, agurkurt og solsikke. Husk at blomster du kjøper på hagesentre eller i blomsterbutikker er hardt sprøyta og ikke egner seg som mat.

Dessertpynt:
Syrin, fioler, stemorsblomster, roser, ringblomst, agurkurt, løvetann, jordbærblomst, lavendel, kløver, kattost, stokkrose, nellik og daglilje. Stemorsblomster er fine å kandisere. Da holder blomstene seg lenge.

Alle fioler i Norge kan spises, blant disse finner vi skogfiol og stemorsblomster. Blomstene kan brukes i salat, fruktsalat og på ost, eller til pynt på kaker. Fioler kan kandiseres ved å dyppes i melk og strøs med sukker før de får tørke. Les om kandisering av stemorsblomster på moseplassen.

Pynt til middagsretter:
Disse har sterk krydra smak (eller løksmak) og egner seg godt til forskjellige middagsretter: Blomkarse, gressløkblomster, basilikumblomster, hestemynte, brokkoliblomster og squashblomster.

Ringblomstblader
Ringblomstblader.
Brokkoliblomst
Brokkoliblomster.
Squashblomster
Squashblomster.

Oppskrifter

Ristede løvetannknopper (forsommer):
Plukk løvetannknopper før de åpner seg. Stek dem i smør eller olje, gjerne med sesamfrø. Knoppene smaker nøttete. Dette er en morsom og barnevennlig rett.

Friterte squashblomster:
Veldig godt som forrett eller snacks. Les om hvordan du friterer squashblomster hos superkokken.

Rose og bringebærmos:
Rosekronblader, bringebær og sukker blenda sammen med en stavmikser.

Saft av hyllblomster (blomstrer i juli)
Les hvordan du lager en sommerlig saft fra hylleblomster hos grønne jenter.

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

En kommentar om “Spiselige blomster”

  1. Hei og god sommer 😀
    Hvor kan jeg kjøpe ikke sprøytede, rimelige, lavendel augustfolia ?
    De skal brukes både som pryd,og for sin gode lukt,og til mat og for medisinsk bruk 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *