Syltet rabarbra

Rabarbraen er blant de første vekstene som kommer om våren. Rabarbra betyr «rot fra barbariske land», og den klarer seg godt i høyden og langt mot nord. Den finnes fra Øst-Asia til Grønland.

Rabarbrastilkene kan brukes til alt fra suppe og kompott til vinlegging, og går fint å fryse. Den syrlige smaken kommer av eplesyre og oksalsyre. Oksalsyre kan være skadelig i store mengder, men syren er det mest av i bladene, og man må spise fem kilo blader for å få i seg dødelig dose!

En gammel regel sier at man ikke bør spise rabarbra etter St. Hans fordi syrenivået stiger utover sommeren, men det er ikke noe problem å forlenge sesongen litt. Vi serverer hurtigsyltet rabarbra til grillet makrell, men det kan være godt til nesten hva som helst! Prøv det for eksempel til ost eller spekemat. På bildet har vi også brukt geitrams i laken.

3 stilker rabarbra
3 dl vann
3 ts brunt sukker
1 1⁄2 laurbærblad
3 omdreininger med pepperkvernen

  1. Kok opp vannet med alle ingrediensene unntatt rabarbraen og sett laken til kjøling.
  2. Skjær rabarbraen på skrå i så tynne skiver du klarer.
  3. Hell laken over rabarbraen og la den stå i minst ti minutter, gjerne opp til to timer.

Tips
Den samme laken kan også brukes til jordbær. Da kan det være lurt å koke laken inn til den blir litt tykkere.

Se også

Ugresspesto

Skrevet av

Andreas Viestad

Andreas Viestad

Andreas Viestad er en norsk forfatter, journalist og matskribent, kjent for sin ukentlige matspalte i Dagbladets lørdagsbilag Magasinet og som spaltist avisa Washington Post. Han er også faglig ansvarlig på Geitmyra matkultursenter for barn som drifter urbandyrking.no

En kommentar om “Syltet rabarbra”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *