Gule tomater

Tomatsaus til pizza eller pasta

Sannsynligvis var de første tomatene som kom til Italia gule, siden de ble kjent under navnet pomi d’oro, som betyr «epler
 av gull». Tomaten er egentlig et bær, men kategoriseres gjerne som en grønnsak siden det er det vi bruker den som.
 Det finnes flere hundre ulike sorter tomater, både gule, røde, brune og stripete, små, store, avlange og dråpeformede.
 Vi skal lage to pizzasauser, en enkel og fersk saus, den andre en kokt saus. Sausene kan brukes både til pizza og til pasta.

Fersk pizzasaus med basilikum

Nok til en langpannepizza eller 2 runde pizzaer

500 g tomater,
 gjerne cherrytomater
1 ts salt
2 fedd hvitløk
10-15 basilikumblader
1 ss olivenolje

Utstyrsliste:
skjærefjøl
skarp kniv
dørslag

  1. Skyll tomatene godt og del dem i små biter med en skarp kniv.
  2. Legg tomatene over i et dørslag og press litt av saften ut av dem med hendene. Tilsett saltet, rist godt og la tomatene stå å renne av seg i et par minutter. Rist dem igjen.
  3. Mens tomatene renner av seg, finhakk hvitløk og riv basilikum 
i små biter
  4. Bland hvitløk, basilikum og olivenolje med tomatene og sausen er klar til bruk.

Kokt pizzasaus med oregano

Nok til en langpannepizza eller 2 runde pizzaer

2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss frisk oregano eller 
1 ts tørket oregano
400 g tomater
1 ts salt

Utstyrsliste:
skjærefjøl
skarp kniv
måleskje
stekepanne
sleiv

  1. Finhakk hvitløk. Bruker du fersk oregano finhakker du den også.
  2. Bruker du ferske tomater hakker du tomatene i biter. Bruker du tomat på boks, åpner du boksen så den er klar til bruk.
  3. Ha olivenolje i stekepannen og stek hvitløk og tørket oregano, hvis du bruker det. Fersk oregano has i sausen når den er ferdig. Stek på middels varme til det begynner å dufte godt.
  4. Ha i tomatene og rør rundt med sleiven. Sett ned varmen og la sausen koke inn i 20 til 30 minutter. Rør i sausen fra tid til annen og pass på at den ikke brenner seg. Sausen skal bli ganske tykk.
  5. Når sausen er ferdig, smaker du den til med salt.
  6. Hvis sausen er for varm når du har den på pizzaen, kan du ende opp med en pizzabunn som er seig og fuktig. La derfor sausen bli lunken før du har den på.

Skrevet av

Andreas Viestad

Andreas Viestad

Andreas Viestad er en norsk forfatter, journalist og matskribent, kjent for sin ukentlige matspalte i Dagbladets lørdagsbilag Magasinet og som spaltist avisa Washington Post. Han er også faglig ansvarlig på Geitmyra matkultursenter for barn som drifter urbandyrking.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *