Kjøp frøene som gjør at du lykkes

Drømmer du om sprø sukkererter på balkongen? Saftige og søte jordbær? Eller nabolagets største gresskar? Her er forslag til nettbutikker som selger frø.

Solhatt: Norsk nettbutikk med økologiske grønnsaksfrø. Alle grønnsakene passer i nordisk klima.

Runåbergs fröer: Svensk nettbutikk med et godt utvalg av økologiske grønnsaksfrø. Alle grønnsakene passer til nordisk klima.

The Organic Gardening: Engelsk frøbutikk som har spesialisert seg på økologiske frø.

Impecta: Svensk nettbutikk med rare grønnsaksfrø og blomster. Ikke så mye økologisk.

Gardens North: Canadisk frøbutikk som selger frø til hardføre og uvanlig planter.

Plants of Distinction: Engelsk frøbutikk med stort utvalg. Selger frø til underlige grønnsaker.

Fatalii Finsk nettbutikk som har spesialisert seg på chilifrø

Lag en selvvanningspotte

Det er perfekt å dyrke basilikum i selvvanningspotter siden basilikum gjerne vil gjerne ha det konstant fuktig. Her er en beskrivelse av hvordan du lager en selvvanningspotte av en brusflaske.

Utstyr

1,5 l brusflaske
Brødkniv, saks eller sag til å dele flaska med
En bit av et håndkle eller klut som er 10 cm og bred 30 cm lang
Litt grus eller lecakuler
Jord
Frø

Selvvanning

Fremgangsmåte

 1. Del flaska i to 15 cm fra bunnen. Pass på å ikke lage den nederste delen for kort. Da velter den øverste delen.
 2. Ta av korken på den øverste delen og dra håndklestykket gjennom åpningen sånn at håndkleet stikker ut i begge ender av flaska. Sett den øverste delen, med håndkle gjennom, opp ned i den nederste flaskedelen. Fyll på med lecakuler eller småstein i den øverste flaskedelen. De sørger for at jorda ikke havner under vann.
 3. Legg den øverste tøybiten, som stikker ut fra steinene, over steinen som et lokk. Vann sånn at hele håndklebiten blir våt. Håndkleet trekker bare opp vann når det er fuktig. Fyll på med jord over tøybiten.
 4. Så de frøene du vil dyrke. Fordi jorda holder seg konstant fuktig er det lurt å velge planter som liker nettopp det, som for eksempel basilikum, sitronmelisse eller mynte.

SONY DSC

Selvvanningspotta er klar
Selvvanningspotta er klar til bruk.

Se også

Hvordan dyrke basilikum

Lag en selvvanningsbøtte

Har du reist bort en langhelg og kommet hjem igjen til halvdøde planter? På en varm solskinnsdag kan blomsterpotter fort tørke om de ikke får vann.

En selvvanningsbøtte har et lager med vann i bunnen av bøtta som forsyner jorda med vann slik at plantene klarer seg ganske lenge alene. Hvor lenge avhenger av hvor stort vannlageret er. Det må du prøve ut, men en uke i steiksol er ikke uvanlig. I tillegg er det gøy å lage selvvanningsbøttene og en passende utfordring for både barn og voksne å forstå hvordan den fungerer.

Utstyr

Drill
20-liters murerbøtte eller plastbøtte (som ikke er så sprø) på minst 10 liter
Jord
Lecakuler eller småstein
Håndkle eller et annet absorberende stoff
Frø eller planter etter ønske

Slik lager du en selvvanningsbøtte
Slik ser en selvvanningsbøtte ut.

Fremgangsmåte

 • Drill hull i sidene på bøtta, ca. 10 cm opp fra bunnen.
 • Legg i en tung stein. Steinen gjør bøtta litt mer stabil, men er ikke nødvendig.
 • Fyll lecakuler opp til der hullene er.
 • Legg håndkle og et stoff oppå lecakulene slik at de er helt dekt. Dytt håndkleet ned langs sidene slik at det når helt ned til bunnen av bøtta.
 • Fyll på med jord. Klapp på jorda slik at den blir plan.
 • Så eller plant det du vil i bøtta.
 • Vann til det kommer vann ut av de små hullene nederst på bøtta

Hvordan fungerer selvvanningsbøtta?

Når du vanner, fylles bunnen av bøtta med vann. Når vannet når opp til hullene begynner det å piple ut og vannivået slutter å stige. Håndkleet suger opp vann fra bunnen og opp til jorda slik at den holdes fuktig. For å sjekke hvor mye vann som er i lageret, kan du tippe bøtta på siden. Om det ikke kommer vann ut av hullene er det ganske lite vann igjen i bunnen og lurt å vanne. Bøtta blir også lettere når det er lite vann.

Eksperimentér med barna!

Om du lager flere like bøtter kan det være morsomt å se hva som skjer om de får forskjellig behandling. Sett en bøtte i sola og en i skyggen. Lag en bøtte med vanlig jord, en med sand og en med ekstra mye gjødsel. Ta gjerne bilder av bøttene underveis, og sammenlign hva som skjer. Liker plantene best sol eller skygge? Blir de størst i sand, jord eller med masse gjødsel? Hvor ser de friskest ut?

Om å kjøpe jord

Kvaliteten på jorda vi dyrker i er avgjørende for resultatet. Den billigste jorda må som regel blandes med kompost og sand for å bli bra, så man kan like gjerne kjøpe litt dyrere jord. Som regel er det ikke noe problem, men iblant selger butikken dårlig jord.

Om jorda du har kjøpt er klissvåt når du åpner sekken, kan kjemien i jorda ha forandret seg slik at frøene ikke spirer, eller spirer dårlig når du sår.

Om jordsekken er blytung når du løfter på den kan det være lurt å klemme litt på den. Pipler det vann ut av sekken? I så fall er den sannsynligvis et dårlig kjøp.

Grønne ertespirer på 10-14 dager

Ertespirer er lettdyrket mat du ikke trenger å vente lenge på. Ertespirer kan også dyrkes når som helst på året. Når det er vinter og ingenting gror utendørs, er det det sesong for små, sprø spirer. Grønne ertespirer smaker som milde sukkererter. Du trenger gule eller grønne tørkede erter. Her er en beskrivelse av hvordan du går frem.

Utstyr

 • Tørre gule eller grønne erter. Eventuelt solsikkefrø med skall, gjerne de man mater fugler med.
 • Jord
 • Pappkopper eller andre beholdere. Beholderne må ha hull i bunnen sånn at overskytende vann kan renne ut. Hullene lages lett med en kulepenn eller kniv. Pappkopper er også lette å skrive på.
 • Brett, tallerkener, baljer eller fat som pappkoppene (eller det man dyrker i) kan stå på. Om du bruker et fat med kanter er det bare å vanne på fatet. Det gjør det lett å vanne alle koppene samtidig.

Forberedelser

 • Ha jord i en kopp og undersøk hvor mye vann som skal til for at jorda blir gjennomfuktig. Stikk en finger ned i jorda for å kjenne etter om det er vått under overflaten. Ikke vann for mye. Jorda skal ikke være søkkvåt. Om du tar opp litt jord og kan klemme vann ut av den, er jorda for våt.
 • Legg noen erter i bløt over natta. Om du bruker pappkopper går det ca. 15 erter per kopp.

Steg 1: Vann og tørkede erter

Steg 2: Bløtlagte erter i jorda

Steg 3: Første ertespirer

Steg 4: Nesten utvokste ertespirer

Fremgangsmåte

 1. Fyll jord i en kopp eller beholder.
 2. Legg de bløtlagte ertene oppå jorda tett i tett, men ikke oppå hverandre.
 3. Vann ertene. Sett spirene et sted det er lett å følge med på hvordan de vokser.
 4. Hold jorda jevnt fuktig. Om spirene står i pappkopper på et fat kan du vanne på fatet.
 5. Så er det bare å vente litt, følge med og holde jorda jevnt fuktig. Temperaturen avgjør hvor fort spirene vokser, men etter 10-14 dager er de store og fine.
 6. Klipp av og spis! Om du fortsetter å vanne stumpene får du en avling til.

Spis spirene!

Spirer kan spises sammen med nesten alt! Disse som er dyrket på erter smaker som milde sukkererter og kan brukes i stedet for, eller som tillegg til, andre grønnsaker. De kan brukes som dryss på supper, som salat, på stekt pizza, i smoothier eller på omelett. Og selvsagt på brødskiva. Spirene kan gjerne stå fremme på bordet (i dyrkekaret/pappkoppen) som en snacks når du har lyst på noe friskt og godt!

Dyrk i en bøtte

Du trenger ikke større plass enn en bøtte for å dyrke salat, minigulrøtter og reddiker. Om du ikke har en passende jordflekk kan du like gjerne lage noen kjøkkenhagebøtter. Bøtter og krukker tørker fortere ut enn et bed, så du må sjekke om de har nok vann hver dag på solskinnsdager. I helga kan du sette dem i skyggen om det er meldt mye sol.

Utstyr

Bøtter eller potter på minst 10 liter, gjerne større
Drill
Jord
Frø
Tung stein
Plankebiter som kan brukes som skilt
Ev. litt sand
Vannkanner eller slange og vanningspistol
Bæreposer, to til hver bøtte

Forberedelser

 • For at gulrøttene, salaten og reddikene skal rekke å få litt størrelse må bøttene først stå inne fram til frøene spirer. De bør stå i et romtemperert rom med dagslys.
 • Tenk på hvor bøttene kan stå ute. Plassen må være solfylt, et sted som ikke blir glemt, helst nærme en vannkran.
 • Finn ut hva du vil så, og hvor mange bøtter du skal lage. I en kvart 10-liters vaskebøtte er det plass til 15 minigulrøtter, eventuelt 8 små gulrøtter og 3 reddiker, eller 2 små salater og 2 minigulrøtter. Så dobbelt så mange frø som du ønsker, for alle frøene kommer ikke til å spire.
Slik lager du en bøtte for dyrking
Tegning av dyrkebøtta.
Slik lager du en bøtte for dyrking
Bøttedyrking passer for alle som ikke har en egen jordflekk.

Del 1 – bøttedyrking inne

 • Lag skilt eller skriv på plantepinner.
 • Drill hull i bunnen av bøtta. Vanlige vaskebøtter er laget av litt sprø plast og sprekker ganske lett, men det gjør ikke så mye når du bare skal bore i bunnen.
 • Legg en tung stein i bunnen av bøtta.
 • Fyll på med jord. Ta gjerne en neve sand fra ei sandkasse og bland inn i de øverste 3 cm. Noen ganger er kjøpejord sterkt gjødsla, og noen frø er sensitive for det. Da hjelper det å blande inn litt sand.
 • Klapp på jorda så den blir flat på toppen.
 • Lag en ca. 1 cm dyp fure med fingeren og legg i ett og ett frø.
 • Sett bøttene i et varmt rom eller et rom med romtemperatur. Sett dem i en bærepose slik at gulvet ikke blir vått om du vanner for mye.
 • Vann godt. Jorda skal bli gjennomfuktig, men ikke klissvåt. Du kan sjekke om du har vannet riktig på to måter: a) Ta opp litt jord etter at du har vannet. Om du kan klemme en dråpe vann ut av jorda, er den for våt. b) Stikk en finger i jorda. Om den bare er våt i et lag på toppen må du vanne mer.
 • Pass godt på at jorda er fuktig i begynnelsen. Når frøene først har blitt fuktige må de ikke tørke. Og før spirene har fått ordentlige røtter er de ganske sårbare. Om du legger en bærepose over bøtta, holder jorda seg fuktig ganske lenge. Legg den løst oppå bøttene slik at det ikke blir tett og klamt under plasten.

Del 2 – bøttedyrking ute

 • Når de første frøene spirer må du ta bort plastposene med en gang slik at spirene får lys. Reddiker spirer på 5-7 dager, salat 5–10 dager og gulrot 8–15 dager.
 • Når gulrotfrøene spirer er det på tide å sette bøttene ut. Sett dem på den solfylte plassen du har bestemt deg for.
 • Vann når jorda er tørr. Sjekk om du vanner passelig mye ved å stikke en finger i jorda. Noen vanner for lite slik at det bare blir vått øverst. Andre vanner så mye at jorda blir søkkvåt.
 • Å tynne er å ta bort noen av de små plantene der de står for trangt. Ta bort gulrotplanter som står tettere enn en lillefinger er tykk. Om du ikke gjør dette blir det ikke noe særlig å høste senere. Ta bort en av reddikene og en av salatene hvis begge frøene dere sådde på samme plass spirer. Alle småplantene er spiselige. Hva smaker gulrotspiren?
 • Rett før sommerferien bør det være en liten mengde babygrønnsaker å høste.