Tips til utplanting

Kanskje du har kjøpt grønnsaksplanter og blomster på et hagesenter, eller kanskje det er på tide å pante ut småplantene som står i vinduskarmen. Utplanting er stressende for plantene. Her er gode råd:

  • Først må plantene herdes. Å herde planten betyr at den gradvis venner seg til klimaet ute, både det sterke sollyset og temperaturen. Les mer om herding.
  • Plantene må ikke være tørre når de plantes. Det er en fordel om de er skikkelig våte fordi plantene ofte mister litt røtter når du planter dem. Planter med knusktørr jord bør stå i en bøtte med vann en stund for å bli gjennomvåte.
  • Ha rett avstand mellom plantene. Undersøk hvilken avstand de trenger. Om du setter dem for tett blir de lett syke eller små. Planteavstand er anbefalt avstand fra midt i en plante til midt i en annen. Målene er omtrentlige.
  • Sett plantene passe langt ned i jorda. Sett plantene like dypt i bedet som står i potta. Plantene skal verken stå nede i en dump eller på en liten haug. Unntaket er tomatplanter, chili og noen andre som plantes lenger ned.
  • Klem til jorda rundt planta når den har kommet ned i bakken. Du trenger ikke klemme hardt, men med et fast trykk slik at røttene til planta får god kontakt med jorda den er plantet i.
  • Vann skikkelig. Når plantene nettopp har blitt planta har de ikke så stort rotsystem og er sårbare for tørke. Gi dem og bedet godt med vann (30 l per kvadratmeter) etter at dere har planta. Sørg også for at jorda er fuktig de to første ukene.
  • Det er bedre å vanne mye og sjelden, enn litt og ofte. For å se hvor mye vann som trengs kan du sette noen kopper på bakken der du vanner. Når koppene er fulle har du vannet nok. Du kan regne med at det er nok for opp til en uke i stekende sol dersom det er mye leire i jorda, kortere om det er mye sand i jorda.
  • Det kan være fint med skilt. Det er fort gjort å glemme hva som er hva.

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *