Vanning. Foto Mette Randem

Vanning

Både for mye og for lite vann er uheldig. Det er best å vanne tidlig på morgenen. Vann direkte på jorda, ikke på plantene. Vann ca. 10 liter pr m2 fra tid til annen, framfor å vanne lite og ofte.

Gressklipp. Skal du reise bort er det viktig å passe på at jorden inneholder nok organisk materiale – dekk gjerne jorden med gressklipp. Husk at sandholdig jord tørker fortere enn leirholdig jord.

Bakgård. Har du en bakgård, er det fint å plassere plantene der. Skjær gjerne av bunnen i potten så den kan trekke til seg vann fra bakken. Er potten stor og tung, kan det være vanskelig å frakte. Det kan derfor være lurt å sette den på en bordplate, det gjør det lettere å bære den med seg ut.

Selvvanning. Det finnes også en del løsninger for vanning som man kan kjøpe på hagesentre, for eksempel potter med vannreservoar og automatiske vanningssystemer. En svetteslange kan fungere godt i et større bed. Jo mer den slanger og bukter seg, jo mer vann gir den.

En enkel løsning om du kun skal være borte noen få dager, er å bruke en tom brusflaske. Skjær av bunnen på den, stikk flasken i jorden, og fyll den med vann. Jorden vil da trekke vann fra flasken når den er tørst.

En annen løsning er å fylle en bøtte med vann som du setter i litt høyde over plantene. I bøtten legger du tråder av f.eks. hyssing eller garn, som du leder over til pottene. Disse vil så lede vann fra bøtten og over til planten.

Du kan også legge opp aviser, en strie eller et gammelt dynetrekk under pottene i en stor plast-bakk. Vann underlaget før du reiser, og sett ut bakken et sted det vil regne på den.

Det går også an å lage en selvvanningsbøtte, dvs. en bøtte med et lager med vann i bunnen.

Urter som tåler tørke. Alle løsningene bør prøves ut før du reiser bort. Har du ingen muligheter til å vanne når du er bortreist, forsøk deg på tørketålige urter. Aromatiske urter som for eksempel timian, salvie og estragon håndterer tørke bedre enn for eksempel dill og basilikum.

Se også

Lag en selvvanningsbøtte
Lag en selvvanningspotte for basilikum

Skrevet av

Liv Derås Bjørnstad

Liv Derås Bjørnstad

Liv jobber som gartner og formidler på Geitmyra matkultursenter for barn. Hun vet det meste som er verdt å vite om økologisk dyrking av grønnsaker, urter, spiselig blomster, frukt og bær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *