Yoghurtsalat fra Irak

Våren 2016 arrangerte Geitmyra en serie med familiekurs for barn og voksne fra Torshov transittmottak. En av de som deltok flere ganger var Karam fra Irak. Han ble kursets «salatmester» og lagde denne yoghurtsalaten fra Irak.

Salaten minner om tzatzki, men har mange flere grønnsaker enn bare agurk og hvitløk. I Irak vokser det mynte overalt, og i hagene er det både sitrontrær og granatepletrær. Granateple er svært viktig i salaten, og ifølge Karam blir en ikke mett dersom maten ikke inneholder granateple. Karam har også i gulrot, selv om ikke det er så vanlig, noe som gir enda mer farge.

Yogurtsalaten oppbevares i kjøleskapet og serveres kald. I Irak er dette en avkjølende salat som spises hver dag om sommeren.

Et lite spann tykk yoghurt, gjerne gresk yoghurt
1 agurk
1 granateple
1 gulrot
ca. 3 hvitløkfedd
saften av 1/2 sitron og skallet
frisk mynte
1/2 ts salt

1. Ha yoghurten i en bolle.
2. Skjær agurken i terninger.
3. Del granateplet i to, og bank skinnsiden av granateplet for å få ut frøene.
4. Riv gulrot og hvitløkfedd på et rivjern.
5. Riv skallet av den halve sitronen, og skvis ut safta.
6. Finnhakk mynten.
7. Ha agurkterningene, granateplefrøene, den revne gulrota og hvitløken i yoghurten. Bland i sitronsaft, sitronskall, finhakket mynte og salt.
8. Sett i kjøleskapet og server kaldt.

Se også

Tabbouleh – salat fra Midtøsten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *